+ Zene

Schiff András hatalmas sikert aratott Londonban

schiff

Nagy sikert aratott a kritikusok körében Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve Schiff András előadásában a londoni Royal Albert Hallban, a BBC Proms koncertsorozatában.

Nagy sikert aratott a kritikusok körében Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve Schiff András előadásában a londoni Royal Albert Hallban, a BBC Proms koncertsorozatában.

A zongoraművész hétvégi fellépéséről hétfőn megjelent értékelések kiemelték Schiff András rendkívüli bátorságát: azt, hogy a több mint ötezer férőhelyes koncertteremben adta elő a művet egy szál zongorával a színpadon. A Goldberg-variációkat rendszerint intimebb környezetben adják elő, Schiff András például a Wigmore Hallban játszotta emlékezetes koncert keretében a darabot Londonban.

A The Daily Telegraph és a The Guardian ítészének véleménye szerint a művésznek ennek ellenére sikerült magával ragadnia a közönséget, amely egy pisszenés nélkül hallgatta végig a 70 perces darabot, Bach egyik remekművét. Mindkét lap méltatta Schiff András elegáns és emelkedett előadásmódját, amellyel kapcsolatban megjegyezték, hogy sikerült ugyanolyan hangulatot teremtenie, mintha a Wigmore Hallban játszotta volna a művet.

A közönségen múlott, hogy hagyja-e magát elragadtatni, és készségesen hagyta

” – írta a The Daily Telegraph kritikusa.     A The Guardian lenyűgöző hatásúnak nevezte Schiff András koncertjét. A lap kritikusa szerint a művész döntése kitűnő volt, sok tekintetben ugyanis a Royal Albert Hall akusztikájával könnyebb megbirkózni egy szál zongorával, mint egy nagyzenekarral. Ahogy azt a művész előre közölte, keveset használta a pedált. Az előadás összességében impozáns, a művész játéka pedig kápráztató volt. A művel talán szigorúbban bánik más előadóknál, de felfogásának integritása páratlan.

Schiff Andrást a szombat éjszakába nyúló koncert végén tapsviharral jutalmazta a közönség, állva ünnepelték, és háromszor is visszatapsolták. A koncertet élőben közvetítette a BBC rádiója, és a televízió is sugározni fogja. Mindkét lap ötből négy csillaggal jutalmazta a produkciót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top