+ Film

Két díjat is elhoztunk a szarajevói filmfesztiválról

szarajevói

A szarajevói filmfesztivál a balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye, ahol a játékfilmes kategória különdíját és dokumentumfilmes mezőny nemzetközi zsűrijének különdíját szerezte meg két produkció.

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta – közölte a Magyar Filmunió vasárnap.

A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye szombat este zárult. Nemes Jeles László a rangos elismerést Clara Royer társ-forgatókönyvíróval együtt személyesen vette át a szarajevói nemzeti színházban.

szarajevói filmfesztivál

A Röhrig Géza főszereplésével, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Saul fia című film a májusi cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat három további rangos díjjal együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles László filmje júniustól látható a magyar mozikban, már több mint 80 ezren váltottak rá jegyet és továbbra is a mozik műsorán van országszerte a Mozinet forgalmazásában.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor. Nemes Jeles László filmje Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben.

A dokumentumfilmek között Almási Tamás legújabb alkotása, a Tititá nyerte a nemzetközi zsűri különdíját. A film Anti, a 18 éves, fanatikus gitáros történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori pillanatok” színezik az egész estés dokumentumfilmet, amely szintén a filmalap támogatásával készült. A Tititá producere Almási Tamás és Ugrin Julianna. Almási Tamás filmjét Szarajevóban láthatta először a külföldi közönség – olvasható az összegzésben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top