+ Design

Állandó küzdelem a képzelőerő és a technikai tudás között – Interjú Pop András designerrel

Pop András

Pop András az utolsó gimnáziumi éveiben kezdett el szabadúszóként grafikával foglalkozni, azóta pedig többféle területen is kipróbálta magát. Jelenleg a POSSIBLE digitális ügynökségnél dolgozik junior designerként, emellett fotózással is foglalkozik, valamint egy startup projectben is részt vesz. Interjú.

Pop András az utolsó gimnáziumi éveiben kezdett el szabadúszóként grafikával foglalkozni, azóta pedig többféle területén is kipróbálta magát. Jelenleg a POSSIBLE digitális ügynökségnél dolgozik junior designerként, emellett fotózással is foglalkozik, valamint egy startup projectben is részt vesz. Interjú.

Hogyan kerültél kapcsolatba a design szakmával? Mi vonzott benne leginkább?

Eleinte szerintem ez nem volt tudatos. Kisebb koromban sokat rajzoltam, mások elmondása szerint nem teljesen tehetségtelenül, de a vizualitás viszonylag nagy szerepet játszott az életemben, és az idő múlásával persze más-más formátumával sikerült megismerkednem, legyen ez Disney mese, videójáték, vagy fotó. Valamikor gimnázium elején lehetett, amikor igazán elmozdultam digitális irányba, és már nem csak fogyasztottam a vizuális tartalmat, hanem készítettem is. Nem tudtam, hogy hogyan épül fel a szakma, vagy milyen karrierlehetőségekkel kecsegtet, de nagyon tetszett az a része, hogy egy idő után képes voltam a olyasmit készíteni, ami nemcsak hogy tetszett másnak is, de még hasznos is volt számára. Ehhez elég volt csupán egy számítógép, és nem kellett sokkal messzebb mennem, mint a szobám. Az állandó küzdés a képzelőerőnk és technikai tudásunk között, ami persze máig kitart, mindig is érdekes volt számomra.

oblivion_logo

Sokan azt mondják, hogy ez egy telített piac. Mit gondolsz erről?

Nem végeztem elemzést, de azt gondolom, hogy a grafika területén ezernyi tevékenység végezhető, ezért ezt a kérdést inkább iparág-specifikusan lehetne érvényesíteni, akár vfx, web, print, vagy játék. Talán azt is érdemes feltenni, hogy a „nehéz bejutni” ugyanazt jelenti-e, mint a „telített”. Viszont abban szerintem megegyezhetünk, hogy a jót mindig és mindenhol keresik, bármilyen szakmáról beszélünk, és ez nem egy lankadó igény. Ezért inkább úgy kéne hozzáállnunk, hogy „milyen szintet kell megütnöm ahhoz, hogy jó legyek/jónak számítsak, és ez mennyi időmbe/energiámba telik?”. Onnantól egyenesebb úton vagyunk a bekerüléshez.

Mesélj egy kicsit arról, milyen jellegű munkákkal foglalkozol mostanában! Úgy tudom, a design online és offline területén is jártas vagy.

Mostanában főleg web design-al foglalkozom (akár élhetnék a UI/UX buzzword-jével is), site-okat rajzolok. Sokszor kihívást jelent valami olyasmit tervezni, ami főleg funkcionális, de vizuálisan is kellemes élményt nyújt, és mindezt úgy, hogy egy átlagos felhasználó számára is könnyen értelmezhető legyen. Digitális téren erősebb vagyok, de persze terveztem már offline formátumra is, tisztában vagyok a főbb fogalmakkal, ettől még nem igazán leszek jártas benne. Ha komolyabb print termékről van szó, általában segítséget kérek.

Pop András

Pop András többi alkotása megtalálható a weboldalán

A grafikai munkák mellett fotózol is. Mik azok a témák, amiket legszívesebben kapsz lencsevégre?

Sokféle stílussal és témával barátkozom, lehet az fashion, vagy tárgyfotó. Mostanában főképp az emberek érdekelnek, ezért a portréfotózás az, amivel legszívesebben foglalkozom.

portre_pelda

Ebben a szakmában is kiemelten fontos, hogy a pályakezdők, tanulók minél több szakmai tapasztalatot szerezzenek. Meglátásod szerint a hazai cégek mennyire partnerek ebben?

Azt látom, hogy sok hely van, ahova fogadnak gyakornokot, ez mindenképp egy jó lehetőség tapasztalat, és tudásszerzés szempontjából. Ha azt vizsgáljuk, hogy ez jellegét tekintve mennyire partneri vagy kihasználó, azt szerintem cége válogatja.

Behance oldaladon és saját siteodon valamennyi kreatív munkád megtekinthető. Mondhatjuk azt, hogy ebben a szakmában a minél színesebb portfólió alapkövetelmény?

Nem hiszem, hogy ez alapkövetelmény lenne. Én viszonylag generalistának számítok, ezért más, vagy esetleg több irányú lehetőségem van a későbbiekre nézve, de ha valaki nagyon fókuszáltan egy dologgal foglalkozik (pl. karaktertervezéssel), vagy egy kifejezett stílust gyakorol, az is lehet ugyanannyira jó. Ezt mindig későbbi célhoz viszonyítanám, és ahhoz mérném, hogy megfelelő módon égetem-e az energiáim.

Pop András

Hallottam, hogy van egy startup céged is. Mit kell tudni erről?

Picit helyesbítek, csupán részt veszek egy startup-ban. Projekt szinten dolgozom együtt a Jingle-el, amit röviden úgy fogalmaznék meg, hogy egy „újragondolt” társkereső app. Egy nagyon jó csapatnak lehetek a részese, és igencsak izgalmas belülről megélni egy applikáció és cég fejlődését.

Ha ki kéne választani portfóliódból egyetlen munkát, projektet, amire a legbüszkébb vagy, melyik lenne az?

Aktuális kedvenceim vannak, ha meg kellene nevezni valamit, akkor most a „Tree of Type”-ot mondanám. Egyébként a „Fluid+Crystal”-t tekintem egyik fontosabb munkámnak.

fluid-crystal

Fluid+Crystal

Nyilván nem lehet 0-24 óráig csak a munkával foglalkozni. Hogyan kapcsolódsz ki?

Vigyázat, válaszom klisés elemeket is tartalmazhat. Igyekszem szocializálódni, így is távol maradván a számítógéptől. Szeretek sportolni, és imádom a zenét, meg a filmeket.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Jelenleg kommerciális területen dolgozom, később szeretnék elmozdulni még inkább művészeti irányba, többet foglalkozni saját projektekkel. Azt gondolom, hogy egyre fontosabb szerepe van az online oktatásnak világunkban, ezzel kapcsolatban is vannak terveim. Nagyon vonz a film, ezen belül főleg a digitális utómunka.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top