+ Zene

Aki őrzi Cseh Tamás emlékét, holnap Bakonybélbe utazik

cseh tamás

Halála után ez a terület lett a Cseh Tamás-emlékestek helyszíne, amelyeket idén szeretne megújítani a település önkormányzata az Énekmondók Emlékezete című rendezvénnyel.

Énekmondók emlékezete címmel szerveznek régi zenei műsort Cseh Tamás tiszteletére szombaton Bakonybélben.

Cseh Tamás neve szorosan összefonódik Bakonybéllel és az általa a Veszprém megyei településen kezdeményezett és vezetett bakonyi indián játékokkal. A művész egyik kedvelt helye volt a bakonybéli Borostyánkő-szikla tövében levő Szent Kút-kápolna és környéke. Halála után ez a terület lett a Cseh Tamás-emlékestek helyszíne, amelyeket idén szeretne megújítani a település önkormányzata az Énekmondók Emlékezete című rendezvénnyel.

A rendezvény a historikus zene, a reneszánsz magyar dalok és a Mária-énekek felelevenítésével szeretne tisztelegni a 20. századi karizmatikus énekmondó, Cseh Tamás emléke előtt, aki nagy kedvelője volt a 16. századi históriás énekeknek és daloknak.

A program időpontja egybe esik a Mária Út – 1Úton zarándoklattal, amelyen este hat órakor Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrál ünnepi misét a bakonybéli Szent Mauríciusz-plébániatemplomban. Ezért a szervezők a délután négy órakor kezdődő rendezvényüket a zarándoklat programjait figyelembe véve alakították ki, a régizenei műsor a szentmise előtt fél órával zárul és este nyolckor folytatódik.

A Szent Kút-kápolnánál rendezett műsorban fellép Kátai Zoltán énekmondó, Kobzos Kiss Tamás énekmondó, valamint Lantos Szabó István énekmondó.

Késő este, 22 órától tábortüzet gyújtanak Cseh Tamás emlékére a Szent Kút-kápolna mögött, ahol dalaival és a róla készült filmek részleteivel idézik fel életművét. A programban Mülhauser Martina, Róka Szabolcs és Kátai Zoltán énekművészek lépnek fel, a filmösszeállításokat a Cseh Tamás Archívum készítette külön erre az alkalomra.

A rendezvényhez kapcsolódóan a Bakonybéli Tájházban szombaton reggel 9 órától látható a Bakonyi indián játék története című kiállítás, amely a Cseh Tamás indította táborok félévszázados történetét, tárgyait mutatja be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top