+ Film

Dél-koreai film kapta a fődíjat a Locarnói Filmfesztiválon

Right Now, Wrong Then

A Right Now, Wrong Then című dél-koreai alkotás nyerete a hétvégén zárult 68. Locarnói Filmfesztivál legjobb játékfilmnek járó Arany Leopárd-díjat.

A Right Now, Wrong Then című dél-koreai alkotás nyerete a hétvégén zárult 68. Locarnói Filmfesztivál legjobb játékfilmnek járó Arany Leopárd-díjat. A svájci kisvárosban megrendezett nemzetközi filmmustra szombaton fejeződött be a díjak kiosztásával. A fődíjat Hong Szang-su dél-koreai rendező vehette át Right Now, Wrong Then (Most mégsem jó) című munkájáért.

A produkció főszerepét alakító Dzsung Dzse-Jong a legjobb színész Ezüst Leopárd díjában részesült – számolt be róla a The Hollywood Reporter. Hong romantikus komédiája kétszer meséli el ugyanazt a történetet: két szereplő találkozását egy nap leforgása alatt. A Jerry Schatzberg vezette nemzetközi zsűri – amelynek munkájában a német színész, Udo Kier; az izraeli rendező, Nadav Lapid; valamint Daniela Micheland mexikói filmfesztivál-igazgató és Mun Szo-ri dél-koreai színésznő vett részt – nagy elismeréssel szólt a dél-koreai fődíjas alkotásról. Dél-koreai film utoljára 1989-ben nyert fődíjat Locarnóban.

A zsűri különdíját Avishai Sivan izraeli rendező kapta Tikkun című filmjéért, amely egy ultraortodox férfiről szól, aki egy súlyos baleset miatt átélt halálközeli élmény után habzsolni kezdi az életet. A film operatőri munkájáért Shai Goldman szintén díjazott lett Locarnóban. A legjobb rendező díjával a Cosmos alkotója, Andrzej Zulawski térhetett haza. A thriller az egykor Andrzej Wajda lengyel filmrendezővel is dolgozó Zulawski első filmje volt 15 év kihagyás után. Négy japán színésznő, a Happy Hour című japán film sztárjai kapták megosztva a legjobb színésznő elismerését. A produkcióban négy harmincas éveiben járó barát tanakodik arról, hogy vajon jó úton haladnak-e, miután egyikük házassága csúnya válással végződik. A forgatókönyvírói díjat a film rendező-forgatókönyvírójának, Hamagucsi Rjuszukének ítélte oda a zsűri. A Jelen filmesei szekció alkotói közül az indiai Raam Reddy nyerte az Arany Leopárdot Thithi című munkájáért. A rendező a legjobb elsőfilm elismerését is megkapta.

A Jövő mozija versenyprogramból a grúz Davit Pritskhalava Mama című rövidfilmjét díjazták Arany Leopárddal. Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti igazgatója korábban elmondta, hogy Locarno ugyanazokat a célokat osztja a független filmek támogatásával, mint az amerikai Sundance Filmfesztivál. A nemzetközi mustrát szombat este Sérgio Machado brazil rendező iskolai drámája, a The Violin Teacher zárta a Piazza Grandén tartott vetítésen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top