Múltat idéz a Ladánybene 27

Ladánybene27

A Sziget fesztivál világzenei színpadán ad koncertet szombaton este a 30. születésnapját idén ünneplő Ladánybene 27 (LB27). A legelső magyar reggae zenekar vezetője, Bodnár Tibor gitáros kicsit visszatekintett és a jubileumi évről is beszélt.  Az LB27 a hét elején, kedden már játszott a Sziget fesztiválon, akkor a Budapest Park tribute színpadon Bob Marley dalaiból adtak műsort: az egykori jamaicai reggaesztár idén lett volna 70 éves.
Hosszú ideje, legalább tíz éve minden februárban, a mester születésnapjához kapcsolódva adunk egy koncertet Budapesten Bob Marley-műsorunkkal, idén is így volt az A38 hajón. 1996-ban egy LB27-album is készült Marley emlékére. Szeretnénk, ha az emberek nemcsak a legnagyobb slágereit, a Could You Be Loved-ot vagy a Buffalo Soldiert ismernék, hanem a többi csodálatos, filozofikus mélységű szerzeményt is.

– mondta Bodnár Tibor.

A Ladánybene 27 már az első Sziget fesztiválon, 1993-ban fellépett, több alkalommal játszott a rendezvény nagyszínpadán, és mindössze egyszer, 2012-ben nem volt a fesztiválon LB27-koncert.

A világzenei színpad műsorában hosszú évek óta remek reggaekoncertek vannak, még ha a műfajt nem is szokás feltétlenül a world musichez sorolni. Itt adott felejthetetlen bulit például Alpha Blondy, a Skatalites vagy a Cornerstone Roots. Mi a nyári koncertjeinken a 30 évünket átfogó programot játszottunk, de most elsősorban az elmúlt időszak dalait adjuk elő, a tavalyi Offenzíva című stúdióalbumra épülve.

– jegyezte meg a zenész.
A csapat 1991-ben elsőként jelentetett meg reggaelemezt Magyarországon, később az LB27 csinálta az első dub- és riddimlemezt is, 1999 óta pedig minden nyáron Reggae Campet rendez külföldi fellépőkkel – a tábor jelenlegi helyszíne Hatvan. Az együttesnek tizenegy albuma jelent meg; legismertebb dalaik közé tartozik a Van még a világon, a Kell egy ház, a Szedegetem vagy a Judge Day.

A műfaj az elmúlt három évtizedben népszerű lett nálunk, számos sikeres követőnk lett a színpadon, de alapvetően megmarad egy réteg zenéjének. Mi mindig a reggae tradicionálisabb vonalát próbáltuk vinni, miközben a nemzetközi színtéren számos egyéb stílusa hódít. A kilencvenes években kijutottunk Jamaicába, ahol az ottani roots reggae hatása nagyon megérintett minket.

– fejtette ki az LB27 vezetője.
Ősszel lesz egy 18-20 állomásos vidéki klubturné, a jubileumi év csúcspontja pedig két októberi esemény.

Október 23-án az Akvárium Klubban adunk nagykoncertet, másnap pedig a pécsi Zsolnay-negyedben játszunk. Ezen a két fellépésen a jelenlegi kilenc tag mellett a zenekar történetének valamennyi muzsikusa ott lesz, tehát húszan zenélünk, köztük Árokszállási Tamás, Pálinkás Levente (Lewy Brandy) és Tóth Gábor (Tádé). Mindenkivel ma is remek a viszony.

– sorolta Bodnár Tibor.
A gitáros elmondta, hogy a zenekar legjobb felvételeiből a tervek szerint ősszel megjelenik egy válogatáslemez is. Az LB27 felállása: László M. Miksa (ének), Bodnár Tibor (gitár), Bokó Zoltán (billentyű), Hertelendi Rasta István (basszusgitár), ifj. Hurguly Attila (dob), Kálmán András (billentyű) Görögh Dani (trombita), Hegyi Viktor (harsona), Pásztor Ákos (szaxofon).