+ Film

9 fesztiválhangulatot idéző film a nyári estékre

ingyen nézhető filmek

Mostani összeállításukban kilenc zenés, fesztiválhangulatot idéző filmet gyűjtöttünk össze, amelyek közül jó néhányat ingyen is megnézhetsz a neten.

Ha nem akar fesztiválra menni, esetleg nincs rá ideje, vagy csak unja a zárt falak közötti filmezést, rendezzen otthon kerti/erkélyes mozizást! Ehhez össze is szedtünk kilenc zenés, fesztiválhangulatot idéző filmet, amelyek közül jó néhányat ingyen is megnézhet a neten.

Woodstock film (1970)

A Woodstock egy estére visszakalauzol a legendás, 1969-ben rendezett rockfesztivál helyszínére, ahol három napon át szabadon őrjönghetett a hippi generáció olyan zenészek/zenekarok dalaira, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joan Baez, Joe Cocker, a Jefferson Airplane, a Crosby, Stills, Nash&Young és a The Who, hogy csak néhány nevet említsünk.

Hair (1979)

A hippikorszak első számú, ikonikus filmjévé mégis csak a Hair vált, amely még 1979-ben készült az azonos című musical alapján Miloš Forman rendezésében. A filmben hallható zenék ugyan jóval populárisabbak mint mondjuk a Doors-dalok, ám a könnyednek látszó zenés-táncos forgatag valójában a vietnami háborúról szól, épp ezért keserédes korlenyomata az akkori időknek, ma is aktuális üzenettel.

https://www.youtube.com/watch?v=KtR3pqWzH6A&list=PL7TAgQTANk7JNbzm4DCF2xPG31q0628wO

The Doors film (1991)

És ha már a Doors-nál tartunk: a frontember, Jim Morrison aéletén keresztül mutatja be a hatvanas-hetvenesek évek hangulatát a Doors című film. Az Oliver Stone rendezésében készült filmen megelevenednek a drogos látomások, a vad orgiák, a polgárpukkasztó koncertek, röviden a sex&drugs&rock’n’roll életérzés. A (sajnos) 27-esek klubját gyarapító énekes-költőt Val Kilmer alakítja.

Kopaszkutya (1981)

Szomjas György valódi kultuszfilmet készített a Hobo Blues Band és a P. Mobil tagjaival, többek között Földes László, Schuster Lóránt és Deák Bill Gyula főszereplésével. A film ingyen nézhető a YouTubon, és habár a 2011-ben készített második rész is elérhető, inkább az első részt ajánljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=CULdWGQB59c

Eszkimó asszony fázik (1984)

Xantus János filmje abszolút kedvenc, amelyben a címszerepet a rövid életű, ámde annál inkább kultikussá vált Trabant zenekar énekesnője, Méhes Marietta játssza. A történet egy siketnéma állatkerti gondozó, egy világhírű zongoraművész és egy, az intézetből megszökött fiatal lány szerelmi háromszögét mutatja be megkapó jelenetekben; a zene pedig – amit Lukin Gábor, Másik János és Víg Mihály szerzett – még ma is zseniális.

Jégkrémbalett (1984)

A Bizottság zenekart sem kell bemutatni, a Kontroll Csoport és az Európa Kiadó mellett ők azok, akiket a mai húszas-harmincas éveiket taposók is ugyanúgy ismernek és szeretnek, mint szüleik. A Jégkrémbalettben a zenekar tagjai, vagyis Kamondy Ágnes, Wahorn András, feLugossy László, ef Zámbó István, és Victor Máté szerepelnek. Az underground „musical” felfogható egy 73 perces performansznak is, amit Laca egy lakótelepi szobában zajló, jégkrém törmelékeken való korcsolyázása indít, közben pedig sorra hallgathatjuk a mára klasszikussá vált dalokat. Mindezt ingyen, a YouTubon.

https://www.youtube.com/watch?v=VEjBnHbwOhk

Pol Pot megye punkjai (2000)

Na, ez volt az igazi lázadás, nem a Kopaszkutya, gondoltuk magukban tinédzser fejjel anno, amikor a filmet először láttuk. A Pol Pot megye punkjai egy tényfeltáró dokumentumfilm, amely a CPg (Come on Punk group) zenekar tagjainak – Haska Béla, Benkő Zoltán „Güzü” és Nagy Zoltán „Kutyás” – történetén keresztül mutatja be az akkori nyolcvanas évek Magyarországát. Korlenyomat, amit a punk zene kedvelőinek kifejezetten, de bárki másnak is ajánlunk, aki egy kicsit is érdeklődik, hogy festett a helyzet akkoriban a szocialista országok legvidámabb barakkjában. A film ingyen nézhető, de nem írjuk le hol, inkább linkeljük.

https://www.youtube.com/watch?v=WVXhz4RZ6q8

Kelj fel komám, ne aludjál! (2002)

Pepe, gondoltad volna, hogy hadifogoly leszel a saját hazádban? – hangzik az egyik kulcsmondat, Jancsó Miklós klasszikusában. A jó hír az, hogy a Kelj fel komám, ne aludjál! is ingyen elérhető a legnépszerűbb videómegosztón. A filmszatírában a jól összeszokott páros, Kapa (Mucsi Zoltán) és Pepe (Scherer Péter) mellett zenél Lovasi Andrással a Kispál és a Borz, Hajós András, a Bëlga, továbbá a Burzsoá Nyugdíjasok is.

Napozz holddal – A Kispálfilm (2010)

És, ha már szóba került a Kispál: talán nem túlzunk amikor azt mondjuk, ők a rendszerváltozás éveinek legmeghatározóbb zenekara. 1987-ben alakultak, de csak 1989-ben kezdtek el koncertezni, 2010-ben pedig úgy döntöttek, „összeállnak egy képpé”, és befejezik a közös munkát. Öt évvel ezelőtti búcsúkoncertjüket, a Napozz Holddal című dokumentumfilmet, Merényi Dávid rendezte. A jó hír azoknak, akik nem voltak ott, vagy még nem látták, hogy a film ingyen elérhető a videa.hu-n.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top