+ Zene

Fogva tart minket a Sziget Fesztivál

sziget , florence

A Sziget Fesztivál egyre drágább, és egyre inkább a külföldieknek szól. Miért szeretjük hát továbbra is? Ifjú riporterünk ezen morfondírozott idei fesztivál-látogatásának alkalmával.

A Sziget Fesztivál egyre drágább, és egyre inkább a külföldieknek szól. Miért szeretjük hát továbbra is? Ifjú riporterünk ezen morfondírozott idei fesztivál-látogatásának alkalmával.

Nem tartom magamat egy nagy fesztiválozónak, ami betudható a lustaságomnak és a kényelemszeretetemnek egyaránt. Persze van az a része, amit szeretek a fesztiváloknak, csak ez leginkább a zenére és a sörre korlátozódik, ami itthon is megoldható, jóval olcsóbban – így aztán kétszer is meggondolom, hogy feladom-e egy fesztiválért az otthoni kényelmet.

Tudom, hogy ez most nyugdíjas nyavalygásként hathat, de itt inkább arról van szó, hogy az aktív pihenésre tudok jobb konstrukciót a fesztiváloknál. Egyedül a Sziget Fesztivál az, amire majdnem minden évben kilátogattam, miután elég nagy lettem a söriváshoz, pedig tudjuk, hogy hülye külföldiek, meg hogy nem olcsó mulatság, ugyanakkor még mindig azt gondolom, hogy a Szigetnél jobb program nem nagyon van. Augusztus második hetében legalábbis biztosan.

Pedig az elmúlt években minden valamirevaló műkedvelő előszeretettel ekézte a Sziget fellépőit, amiben van is némi igazság, én például utoljára 2011-2012 környékén éreztem igazán erősnek a fesztivál programját, de ez nyilván azon is múlik, hogy ki mire vágyik; világsztárok azért még mindig akadnak, és nem nagyon van olyan nap, amikor ne lehetne valami izgalmasat találni.

Azt is mindenki tudja, hogy elképesztő módon mentek fel a Sziget árai, bár a Csónakház szerencsére még mindig a kispénzű magyarok utolsó mentsvára. A pár év alatt egészen brutálisra hízott sörárak és a csillagászati összegekért árult kétes minőségű kaja a legtöbbeknek tényleg csak egyszer egy évben fér bele, de mi az, ami miatt tényleg megéri összehúzni a gatyát?

Ezen gondolkodtam kedden is, amikor a marcona biztonsági őröket elhagytuk a Sziget bejáratanál. Mert valami mégis nagyon működik a Szigeten. Az ember belép, már kb. dallamra tudja, merre van a Nagyszínpad, szigorúan a Csónakház után, aztán tökszórakoztató az ismerősökkel összefutva meghallgatni mindenkitől, hogy miért jött ki mindenki mégis, és hányasa volt a lottón ahhoz, hogy most itt lehessen.

sziget

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Aztán szóba kerül az is, hogy csak király kinn lenni a Szigeten, még akkor is ha ismerünk minden tünetet, amit fentebb felsoroltam, és bármilyen Szigetes cikk alatti kommentszekcióban egytől egyig megtalálhatóak tetszőleges permutációban. De hiába cikizik a Szigetet cinikus belvárosi fiatalok és csendre vágyó nyugdíjasok, a Sziget tényleg hozzánk tesz valamit. Most kezdek egyre szentimentálisabb lenni, úgyhogy itt abba is hagynám ezt a gondolatmenetet.

Az idei Sziget egyébként nagyjából ugyanolyan, mint az elmúlt években bármikor: talán az érthetetlenül sok kordon okozhat idén meglepetést, ami mintha eddig nem így lett volna. A keddi nap pedig azért elég erős volt: kellemesen eseménytelen volt Asaf Avidan koncertje, játszott a Middlemist Red (interjúnk itt) és a Quimby (cikkünk itt), a belga Selah Sue, valamint a karrierjük remek pillanatában érkező Florence + The Machine, a Future Islands és a Jungle is. Aki pótolni akar, az vasárnapig megteheti, vagy ha úgy tartja kedve, dühös kommentekben oszthatja ki a Sziget idei programját.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Bolondok fesztiválja!

    Azért jöttél e világra,
    Eljárj minden fesztiválra!
    Ottan aztán, feszt igyál
    Sorsodon ne gondolkozzál!
    Munkád nincs, de kinek kell?
    Elégedett vagy életeddel!
    Az csak egy jó buli!
    Bele fogsz, végül bukni!
    Ugyan kit érdekel!?
    Hülyítő majom énekel!
    Neked rángatózni kell!
    Kábán, körül se nézel
    Esze mentek szemével
    Meg, még se látod,
    Mivé lett világod!
    Állítólag fiatal vagy,
    Elbutított, rombolt agy!
    A jövő pedig nem a tied,
    De részeg jövő minek?
    Kortársaid, ők se látják,
    Púposak, csalók, a próféták!
    Törött, vagy gerinctelen!
    Mégis övék a győzelem!
    Vezetnek, marhát orr karikán,

    2012.

    Elveszett a jövő

    Elveszett a jövő realitása
    Mindenhol, a fesztiválja,
    Őrültek verik a dobot,
    Legalább szórakozz!
    Ne lásd meg, sorsodat,
    Te csak élj, jól mulass,
    Szép halál a bacchanália!
    Annyit se mondasz majd I-A!
    Nem látod meg, szamár,
    A jólétednek vége már!
    Az ingyenélő már sok,
    Dolgozzanak rá mások!
    Sok marha, nem érti meg!
    Mindig győztek a primitívek.
    Nem szaporodik, aki okos
    Neki fontosabb a jólét,
    Másiknak a puszta lét.
    Fönn, csak élőnek van helye,
    Okosok beköltöznek a földbe!
    Virul állati sorba, nyomorba,
    Ahogy a természet megalkotta!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top