+ Performansz

Már szereli a modernkori gyóntatószéket a Stereo Akt a Szigeten

stereo akt

Napokkal ezelőtt röviden beszámoltunk arról, hogy milyen különös produkcióra készül a Stereo Akt a Sziget fesztiválon, most blogoló kollégánk napi jelentésekkel lát el bennünket arról, hol tart performansz.

Napokkal ezelőtt röviden beszámoltunk arról, hogy milyen különös produkcióra készül a Stereo Akt a Sziget fesztiválon, most blogoló kollégánk napi jelentésekkel lát el bennünket arról, hol tart performansz.

2015 augusztus 10.

Délután öt körül érkeztem biciklivel a Szigetre.

Nem volt egyszerű vele bejutni a K hídon, de szép lassan sikerült. A Sziget főútvonalán, hátulról kerülve elértem a Színházi sátrat, ahol Varga Brigi várt, hogy bevigyen a bázisra. A STEREO Akt egy nagy konténer egyik szobáját foglalhatta el. Benne körülbelül 18 fok, a kinti 40-hez képest szinte hideg, de azért persze kellemes. A szobában laptopok, kamerák, táblák, kábelek. Rácz Anikó, a STEREO Akt produkciós vezetője, a Színházi sátor fő szervezője éppen internetet csihol a helyiségekbe. Ez fontos is, hiszen skype kapcsolaton keresztül készülnek a We here you előadáshoz az interjúk.

stereo akt

A fiúk háttérmunkában

Érkezésemkor kikérdeztem Boross Martint,

a rendezőt, hol tartanak. Első nap lévén még csak az elemek összeállításánál. A riksa készen állt, a technikai háttér rendben, a délutáni első riksa-körök megtörténtek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Brigi, a produkció asszisztense, egy tablettel, kamerával, mikrofonnal felszerelt riksával elindul a Szigeten. Szépen lassan halad. Tekerés közben megkérdezi az arra járókat, van-e kedvük felülni és beszélgetni. Vannak, akik örömmel igent mondanak, és már pattannak, de vannak olyanok is, akik nem szívesen beszélgetnek. Az első kérdés persze mindig az: Ingyenes? Hát persze! Ha beültek a riksába, skypon a bázisról Petra jelentkezik be és kérdezgeti őket. Vannak előre megírt kérdések is, de persze mindig az interjúalanytól függ, merre tart a beszélgetés. A lényeg az, hogy jól ki tudják magukat panaszkodni az utasok. De erről később majd még írok.

stereo akt

A skype-kapcsolat próbája

Martin még elmondta,

hogy kora délután már csináltak körülbelül tíz „beülést”, azaz technikailag megnézték, működik-e az utasfelvétel. Jómagam az esti kört kísértem végig, kb. kilenc óra tájt. Itt már az interjúzást is ki akarták próbálni. Ebben az idősávban már nehezebb volt kuncsaftokat a riksába csalni. Valószínűleg mindenki Robbie Williams lázban égett. Egyébként az előadás napjain már könnyebb lesz, mert a riksából zene szól majd, és persze biciklis lámpák is villognak majd rajta. Bár szerintem már most is elég feltűnő darab a STEREO Aktosok által készített dekorációval. Végül egy fiút a barátjával sikerült beültetni, aki, ahogy láttam, jól elbeszélgetett Ardai Petrával, aki Hollandiából érkezett a Space Társulattól, hogy a STEREO Akttal megvalósítsa ezt a projektet. Petrával egyébként már találkozhattunk egy évekkel ezelőtti Placcc fesztiválon, ahol a Kálvin téri Mercure Hotel hídjáról követhettük végig, ahogy leszólít járókelőket és megkérdezi őket, hogy érdemes-e visszaköltözni Magyarországra. (A Revizoron is olvashatunk erről az előadásról.) Petra tehát gyakorlott a kérdezésben, úgy tűnik, általában megnyílnak neki az emberek. Kedden, a második napon sokminden kiderül még, ezen a napon több interjút szeretne készíteni a csapat.

Amit még érdemes tudni,

hogy az interjú-körök után gyors, és az előadás szempontjából nagyon fontos háttérmunka zajlik. Bartha Máté és Bartha Márk ezekért a felelős, akik összerakják az elkészült anyagokat az esti „előadáshoz”, akcióhoz. Ebben a részben majd az alkotók, az interjúalanyok és az érdeklődők együtt hoznak létre valamit. Például egy haikut, amit kapott szavakból kell összerakni. Ez a rész még számomra is kérdéses, de ma már biztosan lesz benne részem, kíváncsian várom, hol tart a csapat.

Ja, még egy fontos elem. Találkozhatunk majd Ózzal is, a Bádogemberrel, Dorothyval és a többiekkel. Hogy milyen formában, az még nekem is meglepetés.

Folyt. köv.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top