+ Ökológia

Fölmérték, hogyan retteg a magyar a klímaváltozás hatásaitól

klímaváltozás

A magyar lakosság több mint 70 százaléka védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben, és a válaszadók 64 százaléka érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon.

Az Energiaklub felmérése szerint a lakosság nyolcvan százaléka a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt, tízből heten pedig védtelennek érzi magukat a klímaváltozás hatásaival szemben.

A kutatási összefoglaló szerint elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását, tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön.

A válaszadók leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségi problémákat okoz. Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik lakóingatlanukban, illetve termésükben, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.

A magyar lakosság több mint 70 százaléka védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben, és a válaszadók 64 százaléka érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon. A felmérés szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.

A kutatásból az is kiderül, hogy az önkormányzatok számíthatnak a lakosság aktivitására: tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy részt vennének olyan helyi programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira. Az Energiaklub felmérését 1600 fős, országosan reprezentatív mintán végezték júliusban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top