+ Irodalom

Meghalt Prágai Tamás író

Prágai Tamás

Tíz hetes heroikus küzdelem és eredménytelen kórházi kezelés után, 47 évesen hunyt el a József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész. Halálhírét testvére tette közzé a Facebookon.

Tíz hetes heroikus küzdelem és eredménytelen kórházi kezelés után, 47 évesen hunyt el a József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész. Halálhírét testvére tette közzé a Facebookon.

Azt a szomorú hírt kell megosszam veletek, hogy 2015. augusztus 7-én pénteken hajnalban, 47 évesen elhunyt Prágai Tamás.

– tudtuk meg Prágai Róbert Facebook oldaláról.

Prágai Tamás 1968-ban született Budapesten. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar-angol tanári szakon 1991-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem magyar szakán 1998-ban szerzett diplomát. 1998–2001 között ugyanitt PhD hallgató, 2003-ban a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával poétikaelméleti tanulmányokat folytatott a Torontói Egyetemen. Több irodalmi lap szerkesztője és munkatársa volt, köztük a Polisz, a Szépirodalmi Figyelő, a Kortárs (folyóirat) (2002–2007), illetve a Napút (1998–) és a Képírás (2009–) folyóiraté. Írásai (vers, széppróza, irodalmi kritika, tanulmány, tárca, esszé és műfordítás) 1990 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban. Az irodalomtudomány doktora (2005), irodalomkritikai írásaiban főként kortárs költészettel foglalkozik.

Sokoldalú alkotó, a „hatvannyolcas nemzedék” tagja, az Immun Csoport egyik alapítója. Első regénye, az Inka utazás, vagyis Arnold Sobriewicz breviáriuma, szándékos műfajhatársértés, több szövegtípusból kialakított szövegmontázs. Szürreális hangvételű kisprózáiban főképpen „a” várost, Budapestet, peremhelyzetben lévő karaktereket, az ismeretlen művészvilágot jeleníti meg. Költészetét minimalizmus és nyelvi intenzitás jellemzi. Legutóbbi kötetében helyett kapott a Plantus és Planéta című abszurd tündérjáték.

2001-től a Magyar Írószövetség, 2002-től a Fiatal Írók Szövetsége, 2003-tól a MAOE, 2005-től a JAK tagja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top