+ Természet

Kitömött afrikai vadállatokkal találkozhatsz Szegeden

afrikai

Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek, az épület mellett pedig egy harcos életnagyságú szobra áll.

Csak a jó meleg Afrika! címmel nyílt a kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban pénteken.

A kiállítás anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savária Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

afrikai

Szeged, 2015. augusztus 7.
Preparált vadállatok a Csak a jó meleg Afrika! címmel a Móra Ferenc Múzeumban nyílt, a fekete kontinens állatvilágát és kultúráját bemutató kiállításon 2015. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szegedi kultúrpalota egyik földszinti termébe belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek, az épület mellett pedig egy harcos életnagyságú szobra áll. Az itt kiállított néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek.

A következő teremben egy vadászlesből tekinthetnek körbe a látogatók. A felépített installáció az afrikai szavannákat idézi meg, ahol a fűcsomók közül elefánt, zsiráf, zebra, oroszlán leskelődik, a les melletti vízparton krokodil tanyázik, a dús lombú esőerdő fái közül pedig újabb nagyvadak figyelnek.

A következő teremben többek között – a Szegedi Vadasparkban a gyerekek kedvencének számító – szurikátákkal ismerkedhetnek meg a vendégek. A vállalkozó szellemű látogatók akár be is bújhatnak a mongúzfélék emberi léptékűre nagyított járatrendszerébe. A tárlatról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg.

A kiállítás egy külön részén trófeákat mutatnak be a látogatóknak, akik a földrészt bejáró magyar utazók és vadászok életrajzával is megismerkedhetnek.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top