+ Gasztro

Nagy dobásra készül a Rizling Generáció

rizling generáció

Több borvidékhez hasonlóan a Balaton északi partján is rájöttek a borászok, hogy közösen többre mennek, mint külön, ezért az idei Balatonfüredi Borhetek nyitó rendezvényén aláírják a Rizling Generáció Egyesület Alapító Díszoklevelét.

Több borvidékhez hasonlóan a Balaton északi partján is rájöttek a borászok, hogy közösen többre mennek, mint külön, ezért az idei Balatonfüredi Borhetek nyitó rendezvényén aláírják a Rizling Generáció Egyesület Alapító Díszoklevelét. Az ünnepélyes aláírás augusztus 8.-án 17.45-kor lesz Füreden.

Az aláírók között 25 borász és pincészet szerepel, köztük a Jásdi pincészet, a Koronczai pince, a Szabó és fia.

Erre az alkalomra gyakorlatilag egy kiáltvány állítottak össze, amit itt olvashattok:

Rizling Generáció

Közös tőről fakadunk

A rizling az oka mindennek! Mert az opálosan aranyló fürtök a Balaton északi partjának lankáin érzik jól magukat igazán. Mert ott, a mai Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék szőlőskertjeiben kezdődött egykor minden. Ahol éppen kétezer esztendeje telepítették az első tőkéket a Pannoniába érkező rómaiak…

Visszatekintve láthatjuk, miként formálta nemzedékek sorsát ez az évezredes esemény. Távoli felmenőink, majd nagyatyáink, később szüleink választották a borászat mesterségét és bízták családjaink boldogulását a szőlőre. Az idő őket igazolta. Így érett a rizling mindannyiunk személyes történetévé.

E mélyen gyökerező kötődés és elődeink példája a családi hagyomány folytatására sarkallt bennünket, fiatalokat. Az egymás nyomában járó borásznemzedékek soron következő tagjaiként mára miénk a megtisztelő feladat, hogy ápolhatjuk örökségünket. Mely örökséget saját értékeink kibontakoztatásával is igyekszünk gyarapítani. Bízunk az összefogás erejében, ezért Magyarországon elsőként, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint szervezett társulást alapítottunk. 2015-ben életre hívott közösségünk a Rizling Generáció. Hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával előbbre jutunk, mert egyre szebb borokat tölthetünk vendégeink poharaiba.

Ahogy soktucatnyi rizlingszem egységet alkot a szőlőfürtben, úgy váltunk egyívású barátokból valódi borászközösséggé. Olyan közösséggé, ahol inspiráljuk egymást és ez büszkeséggel tölthet el bennünket. Ahol mindannyiunk számára fontos a másikunk sikere. Ahol bátran fordulhatunk egymáshoz tanácsért, támogatásért. Ahol szenvedélyünk a jó bor, mert szeretünk minél több embert jókedvre deríteni. Ahol komolyan gondoljuk, hogy a múlt és a hagyomány kötelez, mert alapjain a jövő nemzedékek lehetőségeit gazdagíthatjuk. Ezért fogtunk hát össze, ezért szökött szárba általunk a Rizling Generáció. Hiszen valamennyien közös tőről fakadunk.

Céljaink:

  • A Balaton-felvidék és a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék

borainak népszerűsítése.

  • Rendezvények, borbemutatók, borversenyek, gasztrokulturális események szervezésével a térség idegenforgalmi vonezerejének növelése és

gasztronómiai kínálatának fejlesztése.

  • A minőségi szőlő- és bortermelés ösztönzése: táj-, fajta- és eredetvédelmi

stratégia kialakítása, fejlesztése.

  • A kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítése.
  • Szőlő- és bortermelési hagyományaink ápolása.
  • A szőlőtermesztés technológiai fejlesztése, az éghajlat és a talaj adottságaiban

rejlő lehetőségek feltárása és kutatása.

  • Kereskedelemi eszközeink és lehetőségeink fejlesztése,

összehangolt bormarketing tevékenység folytatása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top