+ Film

Pénteken eldől mi lesz az Örökmozgó sorsa

Örökmozgó Filmmúzeum

A Budapest Film Zrt. ugyan közleményben garantálta a mozi art moziként való működtetését, de archívumi háttér hiányában nem tudja pótolni a FILMMÚZEUM funkcióját.

Az Örökmozgó ingatlanát az eddigi üzemeltető, az Emmi által fenntartott Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) hétfőn átadta a tulajdonos Budapest Film Zrt.-nek (Bufi). A Bufi igazgatótanácsa pénteken dönt az ingatlan további hasznosításáról.

– áll az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) közleményben.

Az Örökmozgó tevékenységének ellátása érdekében az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága megoldást keres arra, hogy az egyetemes filmművészet részét képező, filmtörténeti jelentőségű alkotások továbbra is eljuthassanak a közönséghez, ezért keresi működtetésének további lehetőségét

– közölték.

A MaNDA július 27-én adott ki közleményt arról, hogy bezárás fenyegeti az Örökmozgó Filmmúzeumot, ha a július 31-én lejáró bérleti szerződés megújításáról nem sikerül megállapodniuk a Bufival.

A szerződés meghosszabbításáról közel egy éve folynak a tárgyalások, amelyek nem vezettek eredményre. A tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj mintegy hétszeresét kéri, amit intézményünk, közgyűjtemény lévén, nem tud kigazdálkodni. A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét. Az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetésével azonban nonprofit tevékenységet végzünk. Törvénybe is foglalt feladatunk a Filmmúzeumban bemutatni a magyar mozgóképkultúra alkotásait. Az elmúlt évben megkétszereztük a nézőszámot, ez azonban jelen körülmények között nem jelenti azt, hogy az Örökmozgót nyereségesen lehetne működtetni. (…)

– olvasható a MaNDA július 27-én adott ki közleményében.

Áthárított szolgáltatásként a MaNDA továbbá havi bruttó 109 ezer forint közös költséget és évi mintegy 600 ezer forint építményadót fizetett eddig.

Másnap a Budapest Film Zrt. közölte, hogy a MaNDA az elmúlt 15 évben nem fizetett tényleges bérleti díjat a tulajdonosnak, mivel a bérlő 15 évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Mint rámutattak, ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontják, akkor a MaNDA mostani ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak csupán 55 százaléka. Hozzátették, hogy:

ebben a helyzetben más cégek ajánlatát is fontolóra kell venniük, az azonban biztos, hogy az ingatlanban továbbra is artmozi fog működni.

A MaNDA július 29-én petíciót indított az Örökmozgó bezárása ellen, amelyben többek között ezt írták:

A Budapest Film Zrt. ugyan közleményben garantálta a mozi art moziként való működtetését, de archívumi háttér hiányában nem tudja pótolni a FILMMÚZEUM funkcióját.

Az ÖRÖKMOZGÓ FILMMÚZEUM több mint egy art mozi – közel 25 éves működése során több száz külföldi és magyar alkotó volt a vendége. A fiatal filmesek és a mozirajongók több generációjának volt meghatározó élménye, inspiráló háttere ez az Erzsébet körúti 103 éves kis mozi. A FILMMÚZEUM működése hozzájárul Budapest kulturális világvárosi státuszához, elvesztésével a főváros kulturális élete válna szegényebbé.

A MaNDA később jelezte, hogy hétfőn átadták az Örökmozgónak otthont adó ingatlant a tulajdonosnak, eszközeik felelős őrzésbe kerültek.

(Forrás: MTI, MaNDA, Örökmozgó Filmmúzeum)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top