+ Színház

Óriási atommodellt építettek a szegedi Dóm-téren – fotók

shakespeare

A Szegedi Szabadtéri Színpadon nem mindennapi díszletek között viszik színre Tévedések vígjátékának, az atommodell mellett feltűnik a színpadon tevecsikó, szamár és egy tuk-tuk is

  • shakespeare
  • shakespeare
  • shakespeare
  • shakespeare

Tizenhárom év után újra Shakespeare-darabot mutatnak be a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadán, a Dóm téren, a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatja a közönség pénteken és szombaton.

A Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjének rendezéseit – főként zenés darabokat – több mint száz estén játszották a Fogadalmi templom előtti téren, prózai művet azonban nagyon régen állított színpadra Kerényi Miklós Gábor. Az alkotó szerint a produkció igazi „örömszínház”: Shakespeare korai vígjátéka lenyűgöző lehetőség a színészeknek, az alkotóknak és a nézőknek, mivel mulattató történetében nagyon érdekes jellemek vonulnak föl – miközben aki akar, komoly filozófiai mélységeket is felfedezhet a darabban.

A rendező úgy fogalmazott, Shakespeare nagyszerűsége többek között abban rejlik, hogy a közösségi, politikai és a személyes konfliktusokat kiválóan tudja ütköztetni egy történeten belül.

shakespeare

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A cselekmény Efezusban játszódik, abban a városban, amely igen feszült helyzetben áll Szirakúzával, ahonnan a színre lépők egy része érkezik. A valószerűtlen eseményekben dúskáló darab a szereplők őrült reakcióit mutatja be, a személyiség megkettőződésének, illetve elvesztésének félelmetes pillanatait. Nevetséges és egyben tragikomikus helyzetek jellemzik a Tévedések vígjátékát, vágyakban, felfedezésekben és meglepetésekben gazdagon.

A közönséget az ország legnagyobb színpadán lenyűgöző és monumentális látványvilág fogadja. A Horgas Péter által tervezett díszlet középpontjában egy atommodellt megidéző hatalmas építmény áll, amely alapja helyet ad egy mai közel-keleti város bazárjának is. Az egzotikus környezet megidézését segítik a Füzér Anni megálmodta jelmezek, de feltűnik a színpadon tevecsikó, szamár és egy tuk-tuk is. Az előadás mozgástervező-koreográfusa Duda Éva, aki saját társulatának táncosai mellett a Közép-Európa Táncszínház művészeit, az Operett Akadémia és a PBS növendékeit is irányította.

A komédiában két Nemzet Színésze, Molnár Piroska és Haumann Péter alakítja Emíliát, az efezusi apácafőnöknőt és férjét, a szirakúzai kereskedő Égeont. Az Antipholus-sokat Adorjáni Bálint és Telekes Péter, a két Dromiót Molnár Áron és Klem Viktor játsszák. Szintén testvérpárt alakít a darabban Szinetár Dóra és Pálmai Anna. Angelo szerepében Bezerédi Zoltánt láthatja a közönség, Dr. Csipetként Vajdai Vilmost, aki a darab zenéjét is szerkesztette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top