+ Képzőművészet

Pécsre utazik Chagall

chagall

Magyarországon két Chagall-festmény található állandó jelleggel, mindkettőt a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Ezek közül érkezik Pécsre az 1968-ban készült Kék falu című festmény.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó, kétmillió euróra biztosított Kék falu című festmény is megtekinthető keddtől az október végéig látható Chagall-kiállításon a baranyai megyeszékhelyen.

A tárlatot szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleménye szerint Magyarországon két Chagall-festmény található állandó jelleggel, mindkettőt a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Ezek közül érkezik Pécsre az 1968-ban készült Kék falu című festmény.

A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall életművéből április végén nyílt kiállítás a pécsi Martyn Múzeumában.

Az Álom ihlette művészet című tárlaton a művész bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekinthetik meg a látogatók.

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól. Az anyagot ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top