+ Képzőművészet

Szentendrén virágzik a mai krakkói festészet

mai krakkói festészet

Mai krakkói festészet – absztrakció/figurativitás címmel 30 kortárs krakkói képzőművész képeiből nyílt kiállítás szombaton Szentendrén.

Mai krakkói festészet – absztrakció/figurativitás címmel 30 kortárs krakkói képzőművész képeiből nyílt kiállítás szombaton Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galériájában.

A szentendrei nemzetiségi napok részeként megnyíló tárlat a Lengyel Képzőművészeti Szövetség krakkói szervezetében tömörült alkotók festészetéből nyújt keresztmetszetet.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet megnyitó beszédében elmondta:

A szentendrei kiállítás bizonyíték arra, hogy milyen komfortos és perfekt helyzet lengyelnek lenni Magyarországon, és mennyire perfekt módon használják ki a lengyelek azokat a magyarországi lehetőségeket, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatok nyújtanak. A lengyel királyi főváros most egy másik, a modern arcát mutatja meg.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester:

Szentendre színességét a kultúrák, a hagyományok sokfélesége is jelenti, és ehhez a város hét nemzetiségi önkormányzata is hozzájárul. A város kulturális öröksége teremtő erő, olyan potenciál, amelyre lehet és kell is építeni. Biztosítani kell a helyi értékek megismerhetőségét, megélhetőségét és továbbörökítését.

mai krakkói festészet

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete beszédet mond a Mai krakkói festészet – absztrakció/figurativitás című kiállítás megnyitóján Szentendrén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galériájában 2015. július 25-én. Mellette Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója (j2) és Verseghi-Nagy Miklós polgármester.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az esemény házigazdája, Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (Mank) főigazgatója:

A múltról tudást, a magyar érdekrendszert úgy kell továbbadni az új nemzedékeknek, hogy a következő 1100 év után is el lehessen mondani, a magyarok és a lengyelek a bajban és a jóban is együtt vannak.

A főigazgató bejelentette azt is, hogy a Mank a lengyel meghívást elfogadva jövő júniusban részt vesz a krakkói kiállításon.

Joanna Warchol, a Lengyel Képzőművészeti Szövetség krakkói szervezetének elnöke:

A kiállított 30 festmény csupán szűk keresztmetszet, ízelítő a kortárs krakkói képzőművészetből; a meghívott alkotók a szövetség tagjai, akadémiát végzett művészek, akiket világszerte ismernek, s többen közülük Magyarországon is gyakran megfordulnak. A kiállítás többgenerációs vállalkozás, jelen vannak a fiatalok, a középnemzedék, de képviselteti magát a Krakkói Képzőművészeti Akadémia két volt rektora és professzorok is.

Joanna Warchol elmondta még, hogy ilyen tematikájú kiállításuk – amely két egymásnak ellentmondó művészeti irányzatot tár a látogatók elé, a figuratív és az absztrakt irányzatot – Lengyelországban sem volt még, a koncepció a szentendrei tárlatra készült. Hozzátette azt is, hogy az előkészületek során mutatkozott meg:

sok művész egyszerre használja a két pólust,

mert mindkét irányzat fontos számára.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top