+ Fotó

Milyennek látják a gyerekek a magyar médiát?

Én és a média

Én és a média néven indított pályázatot a Bűvösvölgy, melynek keretében 9 és 16 év közti gyerekek rajzokkal és fotókkal mutathatták meg, hogyan látják ők a médiát. A pályázatra beküldött alkotások kiállításának megnyitóján jártunk.

Forró nyári délután. Izgatott gyerekek és szülők várakoznak székeikben ülve, a kánikulával dacolva. Egyesek mobiltelefonjukat nyomkodva ütik el az időt, mások halkan beszélgetnek. Nem, most nem egy iskolai tanévzárón vagyunk, és nem az igazgató hatásvadász köszöntőjét várjuk. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában járunk, ahol az Én és a média nevű pályázat legjobb alkotásai kerülnek kiállításra. A pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ indította. A szervezet feladatául tűzte ki, hogy megtanítsa a fiatal korosztálynak, hogyan használják tudatosan és biztonságosan a médiát. Ennek apropóján arra kérte fel a 9 és 16 év közti gyerekeket, rajzokkal és fotókkal mutassák meg, milyennek látják ők a médiát. A pályamunkákból készült kiállítást Császár Miklós, a Bűvösvölgy szakmai vezetője nyitotta meg.

Császár Miklós beszéde a kiállítás megnyitóján - a szerző fotója

Császár Miklós beszéde a kiállítás megnyitóján – a szerző fotója

Nagyon fontos, hogy mit is gondolnak a gyerekek a médiáról. Társadalomtudósok és pszichológusok sok-sok kutatást végeznek erről, és mindig bajban vannak, mert a gyerekekkel való beszélgetés során mindig ott van az egyik szülő is. Csak így lehet őket faggatni a médiafogyasztási és internetezési szokásaikról, a gyerekek viszont természetesen mindig a szülők elvárásai szerint válaszolnak a kérdésekre. Ezért nagyon fontos ez a pályázat, ahol arra kértük a gyerekeket, hogy fogalmazzák meg, milyen a médiával való kapcsolatuk.

– fejti ki Császár Miklós, mielőtt izgatott gyerekek és büszke szülők gyűrűjében szemügyre vesszük a kiállított alkotásokat.

Én és a média

A szerző fotója

A legtöbb pályázó végtelenül színes, érdekes és vidám világként mutatja be a médiát. A legütősebb pályamunkák szerintem mégis azok, amelyek élesen kritizálják a mindennapjainkba begyűrűző technikai vívmányokat. A „mobil rabja” című rajz például egy tipikus életképet tár elénk, és mindenféle magyarázat nélkül azonnal eléri hatását. Olyan is akad, aki az internet birodalmát rajzolta meg egy félelmetes és végtelenül sivár világként.

A szerző fotója

A szerző fotója

Az Én és a média pályázat érdekes kérdéskört feszeget, a gyermeki látásmód pedig egész érdekes, ötletes alkotásokat eredményezett. Aki élőben szeretné látni a pályamunkákat, az augusztus 30-ig megteheti a Deák17 Galériában (Deák Ferenc utca 17). Aki csak online nézgelődne, ezen a linken találja a rajzokat, itt pedig a fotókat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top