+ Tudomány

A világ egyik legnagyobb űrtávcsöve épül Kínában

FAST

Kínában megkezdték a világ legnagyobb, 30 futballpálya nagyságú parabolaantennával rendelkező egytányéros űrfigyelő rádióteleszkópjának összeszerelését – számolt be a helyi média a hétvégén.

Kínában megkezdték a világ legnagyobb, 30 futballpálya nagyságú parabolaantennával rendelkező egytányéros űrfigyelő rádióteleszkópjának összeszerelését – számolt be a helyi média a hétvégén. A fél kilométer átmérőjű Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méteres oldalhosszúságú, háromszög alakú, mozgatható alumínium panelből állítják össze egy katlanban a délnyugati Kujcsou tartomány dombjai között. Miután elkészült, méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, amelynek 305 méter átmérőjű parabolaantennáját eddig a világ legnagyobbjaként ismertek.

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok, kábelek ezrei tartják majd a föld felett, alatta a karbantartóknak lesznek járataik. A kínai kutatók eddig másodkézből származó adatokra voltak kényetlenek támaszkodni munkájuk során, ami korlátozta tudományos teljesítményüket.

Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső „nagyban fokozhatja” a kínai űrkutatás hatékonyságát, ezzel ugyanis gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek.

– közölte Vu Hsziang-ping a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője a Hszinhua hírügynökséggel. Elmondta még, hogy a szerkezet segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

A rádiótávcső olyan, mint egy érzékeny fül, segíti az univerzum fehér zajából kiszűrni a rádióhullámok tartományába eső hasznos, értelmes üzeneteket. Mintha a kabócák hangját szeretnénk beazonosítani egy hatalmas vihar közepette.

– jegyezte meg Nan Zsen-tung, a projekt vezető kutatója. Elmondása szerint a FAST parabolaantennájának kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz, vagyis „40 percre lesz szükség ahhoz, hogy körbejárják”. A katlant három egymástól 500 méter távolságra lévő domb veszi körül, 5 kilométeres körzetben pedig nincsenek lakott települések, a legközelebbi megyeszékhely is 25 kilométerre fekszik. A szakértő úgy vélte, mindez ideális, csendes környezetet biztosít a berendezés, illetve az ott dolgozók számára.

Karsztvidékről van szó, vagyis a környéket porózus kőzetek, mély szakadékok, földalatti barlangok és vízfolyások jellemzik. Mindezeknek, a természetes vízelvezetés miatt, fontos szerepük lehet a teleszkóp védelmében. A beszámolók emlékeztetnek arra, hogy a teleszkóp felépítése még 2011 márciusában kezdődött, és a helyszín kialakításához kezdetben körülbelül egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani. Az elvégzett munka alapján az építkezés a korábbi ütemtervnek megfelelően halad, és várhatóan a következő év végére befejeződik. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is létesítenek majd, amelyet megnyitnak a civil látogatók előtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top