+ Képzőművészet

Egyelőre titok, kinek a gyűjteményéből nyílt kiállítás

kieselbach

A gazdasági válság idején, az elmúlt 7-8 év alatt gyűjtötte össze a fiatal üzletember a csaknem 400 darabos festményekből és grafikákból álló gyűjteményt.

Egy ma még kilétét felfedni nem kívánó család műgyűjteményéből több mint 200 festményt, köztük Aba-Novák Vilmos, Csernus Tibor, Kondor Béla, Márffy Ödön és Barcsay Jenő műveit mutatja be az a kiállítás, amely Őszintén szólva – egy válságban született gyűjtemény címmel kedd este nyílt meg Budapesten a Kieselbach Galériában.

A gazdasági válság idején, az elmúlt 7-8 év alatt gyűjtötte össze a fiatal üzletember a csaknem 400 darabos festményekből és grafikákból álló gyűjteményt – mondta el a kiállítás keddi megnyitóján Kieselbach Tamás galériavezető.

Az idén 20 éves galéria történetében több olyan tárlatot is szervezett már, amelyeken a nagyközönség számára ismeretlen gyűjteményeket mutatott be. Ilyen volt például Kövesi István titkos gyűjteménye vagy K. Gy. úr gyűjteménye – emlékeztetett a galériavezető.

Kieselbach Tamás azt mondta:

A gyűjtemény anyagát először láthatja a közönség kiállításon, a ma még inkognitóban lévő tulajdonos személye – a tervek szerint – a kollekcióról készülő kötet megjelenésekor fog nyilvánosságra kerülni.

Kolozsváry Mariann művészettörténész hangsúlyozta: a gyűjteményt friss szemlélettel válogatta össze tulajdonosa, ami sokat elárul a gyűjtő nézetéről, stílusáról és ízléséről is.

Az anyagban helyet kaptak a klasszikusok is Aba-Novák Vilmostól Ámos Imréig, Derkovits Gyula, Pekáry István vagy Nagy István alkotásáig, de megtalálhatóak benne Vajda Lajosnak, az Európai Iskola művészének a munkái is. Ott vannak a kortárs alkotók is köztük ef Zámbó István, Wahorn András vagy Bukta Imre. De hangsúlyos szerepet kaptak a naiv festészeti munkák is, például Süli András művei.

A gyűjteményben ritkaságok is felbukkannak – mondta Kieselbach Tamás. Barcsaytól több mint húsz művet tartalmaz, de olyan ritkaságok is feltűnnek benne, mint Uitz Béla vagy Kondor Béla alkotásai.

Kieselbach Tamás hangsúlyozta:

A kiállítás egyik legfőbb célja, megmutatni, hogy van valaki, aki a válság elmúltával ezt a koncentrált és tudatos gyűjteményt létre tudta hozni. S megmutatni, hogy aranykor van mindaddig, amíg ilyen kvalitású műtárgyakhoz lehet hozzájutni.

A Kieselbach Galéria tárlata augusztus 22-ig tekinthető meg.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top