+ Képzőművészet

Piszkosul begurultak a német festők és műgyűjtők

Gerhard Richter a kortárs német festészet leghírhedtebb alakja kijelentette, hogy nem hajlandó semmiféle bizottság elé járulni, hogy bemutassa festményeit és megkérdezze, hogy eladhatja-e azokat.

Heves tiltakozást váltott ki a német kulturális életben a műtárgyfelügyeleti rendszer tervezett reformja, amely korlátozhatja a műtárgyak külföldi értékesítését. Az egyfajta „kisajátítást” lehetővé tévő reform miatt művészek, illetve örököseik sorra jelentik be, hogy visszaveszik a német múzeumoknak kölcsönadott műveiket.

A kulturális javak védelméről szóló jogszabály tervezett módosítása szerint a közgyűjteményekben kölcsönszerződéssel elhelyezett, 50 ezer eurót meghaladó értékű műtárgyak öt év után védetté válnak, és így szigorú forgalmi korlátozás alá esnek. Az ilyen műtárgyak külföldi értékesítéséről a tulajdonos nem dönthet önállóan, hanem engedélyt kell kérnie egy bizottságtól, amely igen széles körű jogosítványokkal rendelkezik. Például amennyiben a tulajdonos nem ad felvilágosítást a műtárgy eredetéről, a testület akár házkutatást is elrendelhet – ismertette a tervezett leginkább bírált elemeit hírportálján a BR bajor közszolgálati műsorszolgáltató társaság.

A jogszabálytervezet szövege még nem nyilvános, csak a jövő héten terjesztik a kormány elé, de így is nagy felháborodást okozott. Az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, a leginkább fejtetőre állított festményeiről ismert Georg Baselitz például bejelentette, hogy visszaveszi a közgyűjteményeknek kölcsönzött alkotásait. A drezdai Albertinumból már ezen a héten elszállítják képeit, a látogatók utoljára csütörtökön láthatják Baselitz festményeit. Max Beckmann (1884-1950) festő unokája ugyancsak közölte, hogy visszakéri a német múzeumoknak kölcsönadott képeket. Lapértesülés szerint hasonló lépést tervez Günther Uecker képzőművész is.

George Baselitz

George Baselitz

A kortárs német festészet leghíresebb alakja, Gerhard Richter pedig élesen bírálta a kormányzatot. Szerinte a módosítással az állam korlátozza a szabadságot.

Senkinek sincs joga előírni, hogy mit csináljak a képeimmel

– mondta Richter egy szerdai lapinterjúban. Hangsúlyozta, hogy nem hajlandó semmiféle bizottság elé járulni, hogy bemutassa festményeit és megkérdezze, hogy eladhatja-e azokat.

Ezeknek az embereknek többnyire fogalmuk sincs a művészetről

– mondta Gerhard Richter, akinek alkotásaiért a kortárs művészek mezőnyében az egyik legmagasabb árat fizetik a nemzetközi piacon. Művei visszavonásával ugyanakkor Richter megvárja, hogy valóban életbe lép-e a tervezett jogszabály.

A BR beszámolója szerint a műkereskedők körében pánik uralkodott el, a szakma attól tart, hogy az amúgy jó célokat szolgáló, de elhibázott törvény ellehetetleníti a nemzetközi műtárgykereskedelem németországi működését. Szerdán több mint 250 galériatulajdonos, gyűjtő és kereskedő nyílt levélben tiltakozott Monika Grütters kulturális államminiszternél, amiért szerintük a tervezett módosítás „agyonszabályozza” a piacot.

Monika Grütters sajtótájékoztatón válaszolt a bírálatokra. Kiemelte, hogy a tervezet még nem készült el, és továbbra is nyitott a szakma javaslataira. A módosítást uniós követelményekkel indokolta, és hangsúlyozta, hogy a védelem alá helyezés nem jelent kisajátítást, és eddig csupán egyetlen kortárs képzőművészeti alkotást soroltak a kulturális örökséghez tartozó, védett javak közé Németországban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top