+ művészet & politika

Nem az Orbán-kormány megbuktatására írták az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot

Igenis, miniszterelnök úr!

A darabot aktualizálták a magyar viszonyokra, de számos szövegrész változtatás nélkül is áthallásos.

Kétszer is előadják szombaton az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot a 25. THEALTER Fesztiválon. Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiáját a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közösen mutatja be a szegedi Kisszínházban.

A BBC ’80-as évekbeli televíziós sorozata nyomán írt darabot eredetileg Londonban állították színpadra még 2010-ben. A Znamenák István rendezte magyar változat 2013 novembere óta megy az Átrium Film-Színházban.

A darabot aktualizálták a magyar viszonyokra, de számos szövegrész változtatás nélkül is áthallásos.

Nem tagadom, hogy az Igenis, miniszterelnök úr! politikai színház volt, és igenis, a most regnáló hatalom hibáira és gyengeségeire próbál rámutatni

– mondta egy korábbi, a Magyar Narancsnak adott interjúban Znamenák, hozzátéve, hogy a szerzők a darabot nem az Orbán-kormány megbuktatására írták, hanem mert azt gondolták, ilyenek a politikusok, főleg azok, akik kormányon vannak.

És láss csodát, tényleg ilyenek! Még ma is. Szégyelljék magukat!

– tette hozzá.

Igenis, miniszterelnök úr!

Hevér Gábor, Alföldi Róbert. Fotó: Mészáros Csaba/Átrium Film-Színház

Az ötvenedik előadást a jubileumi 25. THEALTER Fesztiválon tartják Szegeden. A darab szereplői váltásban: Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Parti Nóra, Némedi Árpád és Marton Róbert.

A THEALTER Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, amely július 17–25. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A független, szabad színházakat és progresszív előadásokat felvonultató programsorozatban idén az Igenis… mellett látható lesz még ugyancsak az Átrium repertoárján szereplő Bárkibármikor, a Pintér Béla és Társulata előadásában, az Újvidéki Színház nagy vitát kiváltott Bánk bánja, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az újvidéki INFANT fesztivál, a ljubljanai Via Negativa és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója, a Manipulációk és sok más izgalmas előadás is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top