+ Életmód

Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!

varázspálca szakszerviz

Az ember egyszerűen csinálja, amiben hisz, és maradjon rugalmas. Eszerint élünk mi is: A kezdeti elképzelésünk számtalan ponton módosult, például akkor öt éve még nem gondoltuk, hogy mára ennyire a gyerekek felé fordulunk – mondja Sárvári Töttős Györgyi.

Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja hagyni az egészet?”, „Válunk. Hogy tudjuk a lehető legjobban csinálni?”, „Pánikrohamaim vannak”, „Bepisil a nyolc éves gyerekünk”, „A feleségem depressziós” – ilyen és hasonló kérdésékkel fordultak a LifeGarden alapítóihozhoz, Sárvári Töttős Györgyihez és Győri Ildikóhoz, mielőtt létrehozták volna weboldalukat. Nemrég egy mesekönyvet is megjelentettek, Varázspálca szakszerviz címen, amely egyedi, kreatív megoldásokkal segíti a gyerekek és szülők mindennapjait. Interjú.

Mind a ketten pszichológusok: négy évvel ezelőtt alapították a LifeGardent, ahol azokat a szakembereket – pszichológusokat, logopédusokat, pszichiátereket, kineziológusokat, coachokat és trénereket – gyűjtik egybe, akikre a szülők bátran rábízhatják gyermekiket. Honnan jött az ötlet egy ilyen vállalkozás megvalósítására és mennyi idő alatt „kivitelezték” a gondolattól a megvalósulásig?

A munkánk során készség- és szervezetfejlesztéssel foglalkoztunk. Ez az esetek többségében csoportos formában, munkahelyi környezetben zajlott. Bármi volt a nap fő témája – kommunikáció, új szervezeti struktúra, csapatépítés – a szünetekben az emberek azonnal a magánéleti problémáikkal fordultak hozzánk. Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja hagyni az egészet? Válunk. Hogy tudjuk a lehető legjobban csinálni? Pánikrohamaim vannak. Bepisil a nyolc éves gyerekünk. A feleségem depressziós. És még sorolhatnám. Tudtunk kit ajánlani, hisz kiváló kapcsolatrendszerünk van, de egy idő után úgy éreztük, érdemes ezt a kapcsolatrendszert megszervezni, mindenki számára láthatóvá tenni. Így született meg a Lifegarden.hu oldal, ami azóta már messze kinőtte az ismerős szakemberek körét. Ennek immáron öt éve. Azóta is fontosnak érezzük, hogy egy olyan oldalt gondozzunk, ahol a lelki egészségé és a mindennapi problémák megoldásáé a főszerep. Külön büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy mindezt ingyen, társadalmi felelősségvállalásként végezzük, mind a szakértők, mind a lakosság felé.

Mit tanácsolnának azoknak, aki hasonló kezdeményezésen törik a fejüket, de nincs bátorságuk belevágni vagy nem tudják hogyan kezdjenek hozzá?

Öt éve még nagyon divatos volt azt mondani, hogy pontos céllal rendelkezzünk, bármibe is kezdünk. Ma már csak részben van ez így. A pszichológia egyik legfrissebb iránya szerint az irányt kell meghatározni, és el kell indulni az irány által kijelölt úton, és ha az úton akadályok merülnek fel, akkor azokat át kell hidalni, vagy módosítani kell a koordinátákat. Ezt hívjuk mi GPS üzemmódnak: Az ember egyszerűen csinálja, amiben hisz, és maradjon rugalmas. Eszerint élünk mi is: A kezdeti elképzelésünk számtalan ponton módosult, például akkor öt éve még nem gondoltuk, hogy mára ennyire a gyerekek felé fordulunk. Ebben befolyásolt minket, hogy a felnőttek többsége, akikkel dolgoztunk, szülő, akit legjobban a gyereke, a családi élete érdekelt. Az sem mellékes, hogy erre a szemléletre jó néhány vállalat is nyitott, így programjaink értékeit sok cég magáénak érzi és ránk bízza a kollégák gyerekeivel és családi hátterével való foglalkozást. Persze legnagyobb erővel a saját gyerekeink formáltak rajtunk.

Ez mind együtt vezetett egy komplett gyereknevelési eszközrendszer megszületéséhez és egy csodaszép mesekönyv életre hívásához.

Vaárzspálca szakszerviz

Győri Ildikó és Sárvári Töttős Györgyi, fotó: Kolibri Kiadó / Németh Dániel

Gyermekeik születésével párhuzamosan „hozták világra” a Kreatív Gyermeknevelési Eszközök© módszert, amely életre hívta mesekönyvüket, a Varázspálca Szakszervizt is. Egyszerűen hangzik, pedig biztos nem volt könnyű megvalósítani. Ki kellett állniuk a hét próbát, mint a mesékben, mire megvalósulhatott a könyv? Vagy azért jóval gördülékenyebben ment?

Ami most a kezünkben van, arra nagyon büszkék vagyunk. Természetesen voltak, vannak kihívások. Ketten kezdtünk bele a vállalkozásunkba, egy régi barátsággal a hátunk mögött, és hamarosan mindketten embert próbáló helyzetben találtuk magunkat. Ildikó azzal, hogy bár társak vagyunk, engem szinte 24 órában kíván a két kisfiam, akik másfél és három évesek. Ez komoly munka, ami rengeteg kitartást kívánt tőle, napi csatákkal a vállalkozás működtetése terén. Az én hét próbám pedig az volt, hogy a sok ötlet, eszköz és tapasztalat, úgy álljon össze egy mesekönyvvé, hogy írni akkor tudtam, amikor a fiam – akik amúgy híresen rossz alvók – épp aludtak és én nem dőltem ki velük.

A Varázspálca Szakszerviz egy hétéves kisfiúról, Danóról szól, aki különleges barátságot köt a kertjükben élő hatalmas diófával. A bölcs fa, Sapienso játszva tanítja meg Danónak, hogyan reagálja le ha dühös, csalódott, szomorú, fél valamitől vagy éppen képtelen elaludni. Milyen visszajelzéseket kaptak eddig a szülőktől? Beválnak a mesékben leírt praktikák mint például a „Védőpajzs Generátor”, vagy az „Indulat Vulkán”?

A fák különleges lények, rengeteget lehet tanulni tőlük. Aki nem hisz a meséknek, az higgyen Jane Godallnak, aki új könyvében pont erről ír. Sapienso bölcsessége amúgy már a könyv megírása előtt jó párszor bizonyított. A Szülőakadémiánkra sok visszatérő család jár, akiktől tudjuk, mikor és hogyan segített a családon a varázslat: jobban alszik a gyerek, amióta maga kapcsolja be a párnáján a védőpajzs generátort és jelentősen kevesebb dühkitörés keseríti meg a család életét, amióta mind tudják, hogy működik a belső vulkánjuk.

A helyzet az, hogy a pozitív példák voltak előbb és ezeken felbátorodva mert Sapienso ilyen bölcs történeteket mesélni Danónak.

A jól megírt szöveg, az izgalmas történetek és a játékos módszerek mellett van egy nagyon fontos üzenete a meséknek, mégpedig az, hogy a gyereknek és a szülőnek is lehet rossz kedve, nem kell mindig jól lenni, vagy azt mutatni a külvilág felé. Meg lehet becsülni hány év vagy évtized kellene a „tökéletes szülő akarok lenni-kényszer” átalukálásához?

Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni! Jó is ha törekszik rá. Sokszor amúgy maguk a szülők azok, akik a legjobban frusztrálják a hasonló problémákkal küzdő szülőket. Ez gyakori kommunikációs hiba: például a barátnő arra panaszkodik, hogy csípi a szemét az álmosság, akkor erre gyakran az a válasz, hogy nahát, az enyémek jól alszanak. Ha azt mondja, nagyon nehezen éli meg, hogy testileg alig hasonlít régi önmagára, akkor azt kapja, jé, én már pár hét múlva tudtam hordani a lánykori ruháimat. Az sem segít, amikor anyáink azt mondják, bezzeg ti sosem hisztiztetek, egy évesen szobatiszták voltatok és sosem voltatok betegek. Ezek nem válaszok, legalábbis nem visznek előre és így a nem tökéletes szülő egyből azt kapja, hogy valamit nem csinál jót. Mi mást tehet? Igyekszik a külvilág felé ő is tökéletes szülőnek látszani. Egy cseppnyi empátia és őszinteség ezekben a beszélgetésekben csodákra képes. Szerintünk, a szülők többsége jól akarja csinálni, csak már annyira beszippantja az adott probléma, hogy nem is veszi észre, jó szülő, csak egy-két ponton segítségre szorul. Ezeken a pontokon lendítenek át az eszközök, ezeket a helyzeteket varázsolják el a mesék. Teszik mindezt kedves külsőben, és vidáman: mindannyian nevetünk azon, hogy apánál mindent elsöprő vulkán készül kitörni a ma esti fogmosás elmaradása miatt, és persze, a fogkefe is előkerül azonnal. Vita helyett humor, ami azonnal hat – mi abban hiszünk, hogy gyermekek és szüleik is megérdemlik, hogy boldogok legyenek. Jár nekik, ha lehet, máról holnapra.

Friss példa a mesék varázslatos hatására egy mai gyermekcsoportunk, ahol egy olyan kislányt sikerült délutáni alvásra bírni a Varázspálca Szakszervíz olvasása közben, akit még az édesanyja sem könnyen vesz rá a csendes pihenőre.

Csak” a pszichológia módszereit használták fel a Kreatív Gyermeknevelési Eszközök kidolgozásakor vagy más alternatív módszereket is beleépítettek?

Ildit, az eszközök kitalálásakor főleg egy amerikai pszichológus, Robert Dilts ihlette, és Sir John Whitemore budapesti előadása. Györgyi Finy Petra írócsoportjában szerzett életre szóló élményeket, és mindkettőnkre igaz, hogy gyermekeink is nagy példaképeink.

Rengeteg inspiráló hatás ért minket. Nagyszerű emberek, akiktől tanultunk, akiktől olvastunk: pszichológusok, írók, pedagógusok, üzletemberek, anyukák, apukák. Ha tágan értelmezzük, az egész világ pszichológia egy kicsit.

Terveznek-e újabb mesekönyvet együtt vagy kizárólag a szülőknek szóló kötetet? Esetleg a LifeGarden kibővítését?

Szerencsére ezt a kérdést már többen feltették, akik olvasták a könyvet. Nekik igent mondtunk. Ehhez illik tartani magunkat, ugye?

Sárvári Töttős Györgyi-Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz, Libri/Kolibri Kiadó, 36 oldal, 2015, 2490 forint

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top