+ Zene

Legszívesebben a szakadékba hajtanék ettől a zenétől

foo fighters

A héten lett 20 éves a Foo Fighters cím nélküli első nagylemeze, amelyet Dave Grohl teljesen egyedül vett fel, miután előző zenekara, a Nirvana Kurt Cobain öngyilkossága miatt feloszlott. Mára a Foo Fighters az univerzum legsikeresebb rockzenekarainak egyike, de hogyan kezdődött ez az egész?

A héten lett 20 éves a Foo Fighters cím nélküli első nagylemeze, amelyet Dave Grohl teljesen egyedül vett fel, miután előző zenekara, a Nirvana Kurt Cobain öngyilkossága miatt feloszlott. Mára a Foo Fighters az univerzum legsikeresebb rockzenekarainak egyike, de hogyan kezdődött ez az egész?

Foo Fighters: Foo Fighters. Capitol Records, 1995.

Kurt Cobain 1994 áprilisában lett öngyilkos, ez pedig a Nirvana, a grunge szupersztár zenekarának végét jelentette. A tragikus eset után Dave Grohl, a trió dobosa depresszióba zuhant és utazgatni kezdett, és próbálta újratervezni a jövőjét. Hiperaktív természetéből adódóan a babérokon való csücsülgetés nem volt reális opció, ráadásul a felkérések is záporozni kezdtek.

Dave Grohl kisegítette Tom Petty zenekarát (Tom Petty tavalyi lemezéről itt írtunk), megkereste Danzig is, valamint a madarak csiripelték, hogy volt arról szó, hogy Dave beszálljon a Pearl Jambe, bár ott végül a Red Hot Chili Peppers egykori dobosa lett a befutó (cikkünk a nyolcvanas évek végi RHCP-ről). Dave Grohl viszont nem akart a dobszerkó mögött ragadni, és miután dobosként közreműködött Mike Watt egyik lemezén, úgy gondolta, hogy ideje összeszedni magát.

A helyi stúdióban kibérelt pár napot, ahol 15 dalt vett fel Barrett Jones producerrel. A dalok nagy része még a Nirvana-éra alatt született, Grohl csupán párat írt Kurt Cobain halála után, a dalszövegek pedig sok esetben közvetlenül a felvételek előtt születtek. Dave minden hangszert maga játszott fel, csupán az egyik dalban vendégeskedik az Afghan Whigs-vezér Greg Dulli. Dave Grohl úgy szaladgált a stúdió szobái között, mint a mérgezett egér: minden dalt feljátszott nagyjából 45 perc alatt, szinte pihenés nélkül.

A zenésznek ekkor még nem volt különösebb célja a felvételekkel: állítása szerint, ha tudta volna, hogy nagykiadós lemez lesz belőle később, akkor több időt szánt volna a felvételekre – bár ez a pár nap is egy örökkévalóság volt a számára, előtte ugyanis legfeljebb fél napokat töltött egyedül egy stúdióban.

Nem akartam a dobszerkó mögött ragadni, és a Nirvanán gondolkodni egész hátralévő életemben. Úgy gondoltam, hogy ez a felvétel valamiféle terápia lesz a számomra. (…) A saját énekhangomat illetően rettentően bizonytalan voltam. Egyes énekesek a stúdióban mindent kétszer énekelnek fel, hogy erősebbnek tűnjön a hangjuk; ezen a lemezen az ének nem megduplázva, hanem megnégyszerezve hallható. Nem akartam énekes lenni, mivel baszottul nem is tudtam énekelni

– mesélte később Dave Grohl a felvételekről. Az elkészült felvételekből végül 100 kazettát készített, amelyet az ismerőseinek elosztogatott. Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese elismerően így nyilatkozott az Exhausted című szerzeményről: „Imádom; ettől a daltól legszívesebben a szakadékba hajtanék”. Na igen, ki hogyan tud dicsérni.

Dave Grohlt elkezdték megkörnyékezték a kiadók is, aki a Foo Fighters nevet választotta a projektnek. Bár felmerült annak a lehetősége, hogy újra felvegyék a lemezt más zenészekkel, végül Dave Grohl egy profin megkevert mesterszalagot adott a Capitol kiadónak az eredeti felvételekből. Kezdetben Grohl a saját nevét sem tervezte feltüntetni a lemezen, valamint interjút sem akart adni az albummal kapcsolatban, hiszen pontosan tudta, hogy milyen kérdésekre kell felelnie. Dave Grohl ki akarta hagyni a drámát a FF-sztoriból, leginkább azt szerette volna, ha új zenekara saját jogán éri el a sikereit, és nem a személyes újrakezdését látják a Foo Fightersben.

Dave Grohl nemsokára rendes zenekart is verbuvált, hogy koncertezni mehessen az első Foo Fighters-programmal. A másik gitáros Pat Smear lett (ex-Germs, valamint a Nirvana turnégitárosa is volt), a további két tag pedig a frissen feloszlott Sunny Day Real Estate zenekarból érkezett (Nate Mendel, William Goldsmith). Felmerült az is, hogy Krist Novoselic, a Nirvana basszusgitárosa is beszálljon a Foo Fightersbe, de végül Dave és Krist közösen elvetették az ötletet, hogy ne legyen alapja a Nirvanához való hasonlítgatásnak.

A friss zenekar látható a lemez belső borítóján is, hamarosan pedig turnézni indultak az egyre komolyabb sikereket arató lemezzel. Az első turné azért visszaidézte Grohl számára a kezdeteket: ugyanis a turnébuszt ő vezette, ráadásul többségében olyan helyeken játszottak, ahol a Nirvana még ismeretlen zenekarként turnézott. Az alázatos munkának végül meglett a gyümölcse, Dave Grohl és a Foo Fighters viszonylag kiegyensúlyozott pályán jutott el ismét a jelenkori szupersztár-státuszig.

Az alázathoz pedig tényleg kétség sem fér: pár hete ugyanis Dave Grohl lábát törte egy koncert alkalmával. Pár koncertet ugyan le kellett mondaniuk, de Grohl már vissza is tért a színpadra a nyitóképen látható trón segítségével. Jobbulást, és le a kalappal!

 (A cikkhez nagy segítséget jelentett a Foo Fighters rajongók által szerkesztett archívum.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top