+ Képzőművészet

Az ötvenes években eltűnt Vaszary-pannó tanulmánya is kint lesz Tihanyban

Vaszary egyik nagy állami megrendelése a tihanyi Limnológiai Intézethez kötődik; az épület tanácstermébe 1926 körül hatalmas méretű pannót készített, amely vízfátyolon keresztül, stilizáltan ábrázolta a vízmeder flóráját és faunáját.

Fürdőélet – Vaszary János strandképei a Balatontól a Riviéráig címmel nyílik a KOGART Kiállítások Tihany legújabb kiállítása, ma 18-kor.

A tihanyi kiállítás Vaszary János balatoni és a riviérai strandéletet ábrázoló műveiből válogat, a kiállított 30 alkotás túlnyomó többsége a nagyközönség számára ritkán látható magángyűjteményekből érkezett. Az itáliai, adriai vakációk, vagy éppen a balatoni nyaralások felszabadult pillanatai már az 1920-as években állandó részét képezték európai kultúránknak. Olaszország fürdővárosainak élményén túl a Balaton is kitüntetett helyet foglalt el Vaszary tájfestészetében; az 1910-es években többször is megfestette a tavat és környékét, de a magyar tengeren strandolók, vitorlázók sokasága az 1920-as, majd a 30-as években is felbukkan képein. Vaszary egyik nagy állami megrendelése a tihanyi Limnológiai Intézethez kötődik; az épület tanácstermébe 1926 körül hatalmas méretű pannót készített, amely vízfátyolon keresztül, stilizáltan ábrázolta a vízmeder flóráját és faunáját. Bár a pannó a háború éveiben elkerült eredeti helyéről, s az ötvenes években nyoma veszett, az alkotás egyik előkészítő tanulmánya is bemutatásra kerül a kiállításon.

A felső képen:
Vaszary János Piranoi halászbárkák, olajkarton, 1927, Magángyűjtemény.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek