+ Irodalom

Miért ebben a kis faluban olvasnak legtöbbet az olaszok?

friuli

Az Istat olasz statisztikai hivatal által közölt adatok szerint ez valóban rekordnak számít, hiszen az ország többi részén a lakosság fele évente egyetlen egy könyvet sem vesz kézbe.

A Friuli-Venezia Giulia tartományban levő Pertegada kistelepülésén olvasnak a legtöbbet Olaszországban. Egész Friuli az élen jár, ami az egy év alatt elolvasott könyvek számát illeti.

Talán az Olaszország többi részéhez képest enyhébb időjárás teszi, a hosszú és hideg tél, talán a megszokás, tény, hogy Friuli-Venezia Giulia egymillió lakosának több mint fele évente legalább egy könyvet vásárol és ezt el is olvassa.

Az Istat olasz statisztikai hivatal által közölt adatok szerint ez valóban rekordnak számít, hiszen az ország többi részén a lakosság fele évente egyetlen egy könyvet sem vesz kézbe. Az északi tartományban élőknek viszont 38 százaléka első általános iskolától kezdve folyamatosan olvas és felnőtt korára átlagban legalább 100 könyvből álló könyvtára van. Ez az arány Itália többi részén hétszázalékos.

A legtöbbet az Udine közeli Pertegada kistelepülésen olvasnak, de nem kevésbé szeretik a könyveket a százezer lakosú megyeszékhely Udine városában sem, ahol a helyi könyvtárból évente 180 ezer könyvet kölcsönöznek. A könyvtár látogatói között elsősorban tanárok vannak, akik diákjainak viszik a könyveket, valamint hajléktalanok is, akik ingyen iratkozhatnak be.

Arra a kérdésre, hogy miért pont itt olvasnak a legtöbbet Olaszországban, a polgármester Furio Honsell matematikus azt válaszolta, hogy az olvasásnak Friuliban hagyománya van és ezt igyekeznek minden eszközzel ápolni és ösztönözni is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top