+ Film

A magyar és a francia filmesek hozzáférhetnek egymás támogatási rendszeréhez

válás

A filmkoprodukciós megállapodást tegnap írták alá, itt a sajtóközlemény közöljük, és hamarosan megkérdezzük a magyar filmeseket, mennyire örülnek ennek az egyezménynek.

A filmkoprodukciós megállapodást tegnap írták alá, itt a sajtóközlemény közöljük, és hamarosan megkérdezzük a magyar filmeseket, mennyire örülnek ennek az egyezménynek.

Franciaország és Magyarország a filmművészetért

Sajtóközlemény

Budapest, 2015. július 6.

Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete július 6-án a magyar kormány és a francia kormány közötti filmkoprodukciós megállapodást írt alá.

A két, régi filmes hagyományokkal rendelkező ország közötti megállapodás lehetővé teszi majd a francia és magyar filmgyártóknak, hogy egyesítsék forrásaikat és osztozzanak a filmgyártáshoz köthető kockázatokban.

A megállapodás új együttműködési lehetőségeket nyújt a francia és a magyar filmművészet alkotóinak, többek között a filmek finanszírozását illetően.

A megállapodás keretében alkotott művek nemzeti alkotásoknak tekintendők és mindkét ország előnyeihez hozzáférésük lesz. A megállapodás értelmében a társproducerek által nyújtott hozzájárulások arányának 20 és 80 % között kell lennie.

A megállapodás megkötésében illetékes hatóság francia részről a Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC, Filmművészeti é Mozgókép Központ), magyar részről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A megállapodás értelmében az országok szakértőiből álló vegyesbizottság alakul, amely két évente ülésezik többek között annak megvizsgálására, hogy az országok hozzájárulása egyensúlyban van-e.

A megállapodás tovább erősíti Franciaország és Magyarország szoros kulturális együttműködését.

Roland Galharague számára

Franciaország és Magyarország elkötelezett a kulturális sokszínűség mellett. Ez a megállapodás lehetővé teszi a két ország filmeseinek, hogy éltessék ezt a sokszínűséget.

Balog Zoltán szerint

a megállapodás lehetőséget nyújt arra, hogy francia-magyar koprodukcióban mindkét országban növekedjen a saját gyártású filmek száma. Az egyezmény alapján ezek a koprodukciós művek egymás országában minden olyan kedvezményt és támogatást megkapnak, ami a saját gyártású filmeknek jár.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top