+ Interjú

Ezért sikeres a Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál

A hazai fesztiváltérkép különleges szereplője évről évre bizonyítja, hogy érdemes komoly témákkal és színvonalas kulturális programokkal készülni a koncertek mellett, ugyanis a Bánkitó-fesztiválra már évek óta hamar elfogynak a jegyek. A Bánkitó két szervezőjét arról kérdeztük, hogy hogyan lehet egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató fesztivált csinálni.

A hazai fesztiváltérkép különleges szereplője évről évre bizonyítja, hogy érdemes komoly témákkal és színvonalas kulturális programokkal készülni a koncertek mellett, ugyanis a Bánkitó-fesztiválra már évek óta hamar elfogynak a jegyek. A Bánkitó két szervezőjét arról kérdeztük, hogy hogyan lehet egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató fesztivált csinálni.

Hetedik éve rendezitek meg a Bánkitó Fesztivált. Idén akkora az érdeklődés, hogy a sátorjegyek elfogytak. Hogyan értékelitek a fesztivál sikerét?

Gottfried Juli: A fesztivál napi 3000 főt tud befogadni, és tavaly fordult elő először, hogy a szombati napon elértük a limitet, így nem tudtunk már több vendéget beengedni. Idén már a szervezés kezdetén láttuk a rohamosan fogyó sátorhelyekből, és jegyeladásokból hogy megmaradt a tavaly tapasztalt érdeklődés. Elbízni viszont nem szabad magunkat, évről évre nem csak biztosítanunk kell a színvonalat, de fiatal fesztivál lévén, tovább is kell fejlődnünk.

 A Bánkitó azon kevés fesztiválok közé tartozik, amely minden évben a zenei programok mellett számos kulturális és társadalmi eseménnyel is készül, ez nálatok nem csak egy mellékszál a zene mellett, hanem a rendezvény fókusza. Nehéz ezt tartani évről évre?

Balázs Anna: A kulturális és közéleti programok egyik fő célja egy olyan platform kialakítása, amely kapcsolatteremtési- és bemutatkozási lehetőséget teremt szellemi műhelyeknek, társulatoknak, civil szervezeteknek. A szervezés kezdetétől fogva arra biztattuk a résztvevő csoportokat, hogy egymással együttműködve, egymás eszköztárát és tudását felhasználva hozzanak létre olyan programokat/eseményeket, amelyek segítik egy-egy aktuális (szakmai/társadalmi/közéleti) probléma megismerését és megértését.

G.J.: Ebből adódóan a kulturális és közéleti programok másik célja, hogy a fesztivál előnyeit kihasználva, olyan új résztvevőket/látogatókat is bevonzzunk ezekre a programokra, akik a dolgos hétköznapokon nem feltétlenül részesei az ilyen típusú eseményeknek. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetések, a játékkal egybekötött workshopok azt a célt szolgálják, hogy a fesztivál résztvevőihez kevésbé száraz, fesztivál barát módon közelebb hozzuk a meghívott csoportok által képviselt témákat. Ilyen például az Éjjel-Nappal 7ker csoport programja, ahol játékos workshop formájában ismerheti meg a közönség a Klauzál téri roma szuperhősök történtét, vagy a Mérei Ferenc Szakkollégium szervezésében megvalósuló Előjog-játékok című esemény, amely során az ember különböző és nem ritkán reflektálatlan kiváltságaira hívják fel a figyelmet a szervezők. A Budapest Pride kezdeményezte a Segítség, kiégtem című workshopot, ahol más civil szervezetekkel együtt (AVM, MigSzol) fognak beszélgetni a kiégésről, annak kialakulásáról és feloldásáról saját tapasztalataik alapján.

Miben vesz részt az átlátszó.hu?

B.A.: Az átlátszó.hu a Transparency International-el együttműködve egy új fesztiválhelyszínt alakít ki a tó partján, amit Mutyimentes Övezetnek neveztek el. A fesztivál három napja alatt különböző játékok segítségével a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket járják körbe. Lesz oknyomozó játék, átlátszó labirintus, politikusfröccs és filmvetítés is.

 Az idei felhozatalból mit emelnétek ki?

G.J.: Mint minden évben, így idén is nagyon sok olyan szervezet érkezik a fesztiválra, akik egy-egy marginalizált csoport képviseletével foglalkoznak (MigSzol, Budapest Pride, UCCU stb). Számunkra ezek a csoport különösen fontosak és éppen ezért nagyon szeretnénk ha minél többen megismernék őket. A meghívott szellemi műhelyek, mint a Mérei Szakkollégium, a Kettős Mérce, vagy a Romakép Műhely azt segítik, hogy a programok során felmerült társadalmi kérdéseket, témákat beszélgetések és viták formájában kibontják, új nézőpontokba helyezik. A közéleti programok mellett a kulturális programok is nagyon fontosak számunkra, mint például a tranzit.hu és a Placcc programjai, valamint a színházi előadások. Idén fellép nálunk a HoppArt Társulat,  a Szputnyik – Mentőcsónak, a Titkos Társulat,  a Tünet Együttes,  az E-Mancik Színházi Manufaktúra, vagy a Placcc révén a Dollár Papa Gyermekei is.

Minden évben sok önkéntes munkája segíti a fesztivál megvalósulását. Ezen kívül milyen forrásokat tudtok mozgósítani?

G.J.: A közel 140 fős önkéntes csapat segítsége nélkül valóban nem tudna létrejönni a fesztivál, de mindemellett a legfontosabb támogatóink az a rengeteg fellépő, társulat, közreműködő, akik gyakran ingyen vagy piaci áron alul vállalják a fesztiválon való szereplést. Ez hatalmas segítséget jelent nekünk, és nagyon hálásak vagyunk érte! Ezen túl a fesztivál pályázati forrásokból, nagyobb részt pedig a jegyeladásokból és a vendéglátásból igyekszik fenntartani  magát.

Számos, egész országot érintő társadalmi és szociális témákkal foglalkoztok, mégis a közönségetek mintha csak Budapestre korlátozódna. Célotok, hogy minél szélesebb körből jöjjenek Bánkra érdeklődők, vagy inkább szeretnétek megtartani egyfajta családias „műhelyhangulatot”?

B.A.: Nyilván célunk a szélesebb közönség felé nyitni, és Budapest határain túllépni, de ez egy hosszú folyamat. Az viszont biztos, hogy a cél nem a műhelyhangulat, hanem az év közben esetlegesen csak szűkebb körhöz eljutó társadalmi üzenetek, kulturális élmények megosztása a fesztivál adta szélesebb közönséggel. A fesztivál és a közönsége, ahogy az idei szlogen is állítja, sokoldalú. Az a cél, hogy a kulturális programok iránt érdeklődő színházba járók,  az elektronikus zene kedvelői,  a civil szervezetek aktivistái megismerjék egymást egy hosszabb távú együttműködés reményében.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor bíró úr! szerint:

    Bolondok fesztiválja!

    Azért jöttél a világra,
    Eljárj minden fesztiválra!
    Ottan aztán feszt igyál
    Sorsodon ne gondolkozzál!
    Munkád nincs, de kinek kell?
    Elégedett vagy életeddel!
    Az csak egy jó buli!
    Bele fogsz, végül bukni!
    Ugyan kit érdekel!?
    Hülyítő majom énekel!
    Neked rángatózni kell!
    Kábán, körül nézel
    Esze mentek szemével
    Meg, még se látod,
    Mivé lett világod!
    Állítólag fiatal vagy,
    Elbutított, rombolt agy!
    A jövő pedig a tied,
    De részeg jövő minek?
    Kortársaid se látják,
    Púposak a próféták!
    Törött, vagy gerinctelen!
    Mégis övék a győzelem!
    Vezetnek, marhát orr karikán,
    A vágóhídról ne tudj ám
    2012.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top