+ Oktatás

Elhunyt Loránd Ferenc

A magyar pedagógus szakma kiemelkedő személyiség 85 éves volt.

85 éves korában hunyt el Loránd Ferenc, a pedagógusszakma egyik legendás személyisége, az Országos Köznevelési Tanács 2011-ben lemondó elnöke. 

A hírt Loránd Ferenc családja jelentette be. Ahogy ők fogalmaztak:

a magyar pedagógus szakma egyedülálló nagysága távozott közülünk.

Loránd 1957-től az Ifjúsági Könyvkiadó szerkesztője, 1964-81 között a Kertész utcai Dolgozók Önálló Általános Iskolájának igazgatója volt, ahol megszervezte az iskolát időben elvégezni nem tudó fiatalok különleges tagozatát. 1981-től az OPI tudományos főmunkatársa, 1993-97 között a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén egyetemi docens.

A tanulóiskola alternatívája, a sokoldalú tevékenységrendszerű nevelőiskola-modellek egyik kidolgozója, később a 12 évfolyamos egységes iskolamodell-fejlesztés irányítója. Az Iskola az Esélyegyenlőségért Egyesület elnöke, 1996-tól az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) tagja, később elnöke.

2011-ben a készülő köznevelési törvény elleni tiltakozásul lemondott az OKNT-elnöki posztról. Lemondását két dologgal indokolta. A neves pedagógus kijelentette, a központi tartalomszabályozáshoz és a normáktól eltérést szankcionáló törvényhez nem hajlandó a nevét adni semmilyen formában. Lemondása után több oktatásügyi tüntetésen is felszólalt, és további interjúkat adott a témában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top