+ Gondolat

A magyaroknak ismét sikerült az, amiben a kormány megbukott

A Szegeden a menekülteket információval és adományokkal segítő szervezet, a MigSzol szerint Magyarországon tényleg pánik van, de azért, mert mindeni segíteni szeretne az országban rekedt menekülteken.

Szegeden napok óta civilek segítik a városban az állomás környékén rekedt menekülteket. A civil segítséget szervező MigSzol (Migrant Solidarity Group of Hungary) újabb állásfoglalást tett közzé a honlapján, melyben kifejtik, Szegeden ismét megmutatkozott, a magyarokban igenis van segítő szándék.

Az elképesztő mértékű jó szándék, szolidaritás és spontán szerveződések, amelyek a Magyarországon átkelő migránsoknak nyújtanak segítséget, mindenkit meglepetésként értek. Étel-, víz-, ruha- és cipőosztás, illetve tájékoztatás céljából csoportok szerveződnek a Facebook-on, míg a debreceniek tüntetést szerveznek a kormány idegengyűlölő propagandája ellen.

– írják blogbejegyzésükben, melynek elején számokkal támasztják alá, hogy a Magyarországra érkező menedéket kérők száma az utóbbi években  jelentősen megnőtt, ugyanakkor nem mindenki dőlt be a kormány  ellenségteremtő kommunikációjának. Szegeden az állomásra sokszor az utolsó pesti vonat indulása után teszik ki a menekülteket, ezt a bánásmódot akarta orvosolni a MigSzol, amikor adományokkal, információkkal kezdte el segíteni az éjszakát az állomás környékén töltő családokat.

Az összefogás pedig példátlan sikert hozott:

Valóban pánik van, de ennek a pániknak a szlogenje a következő: “Kérem, mondja meg valaki, hogyan tudok a migránsokon segíteni?” Már az államnak is az önkéntesek segítségét kellett kérnie: égető szükségük van olyanok jelentkezőkre, akik a Szeged közelében lévő nagyfai konténertáborban a menedékkérők kísérésére vállalkoznak. Ez egy újabb példa arra, hogy a magyaroknak ismét sikerült az, amiben a kormány megbukott. A Fidesz és a Jobbik magyarokról alkotott víziója egyszerűen téves.

A blogbejegyzésben a MigSzol saját küldetését is tisztába teszi, ahogy ők fogalmaznak, 2012-es megalakulásuk óta inkább a politikai aktivitásban hisznek, de üdvözlik a humanitárius szervezetek tevékenységét is. Pártatlanságuk, függetlenségük megőrzése azonban az egyik legfontosabb feladatuk.

Ha többet szeretne megtudni a MigSzol tevékenységéről, akkor a hivatalos oldalukon vagy a Facebookon követheti a szervezet akcióit. A szegedi civil összefogásról még az abcug.hu helyszíni riportját érdemes elolvasni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top