+ Ajánló

Itthonról, élőben nézheted a londoni Operaház botránydarabját!

tell vilmos

A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye

Füttykoncert kísérte a Royal Opera House hétfő esti bemutatóját a Covent Gardenben: a közönség így bírálta Rossini Tell Vilmos című operájának új rendezését egy erőszakos, meztelen jelenet miatt. A szélsőséges véleményeket kiváltó produkciót mozivásznon láthatja a hazai közönség, a Pesti Vigadóban július 5-én élő közvetítésben, majd a Puskin moziban, Szolnokon és Kecskeméten felvételről mutatják be az előadást.

A színpadi produkciók moziközvetítésére és kultfilmek újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában Magyarországon is bemutatják a fiatal olasz rendező,Damiano Michieletto  nagy port kavart Tell Vilmos-feldolgozását. Az operatörténet egyik legismertebb nyitányával kezdődő, a Habsburg elnyomás ellen küzdő svájci íjász, Tell Vilmos vezette felkelés történetét feldolgozó Rossini-mű új rendezésében az a jelenet váltotta ki a nézők nemtetszését, amelyben a Svájcot megszálló osztrák hadsereg tisztjei durván bántalmaznak egy nőt: egy banketten erőszakkal leitatják majd fegyverrel arra kényszerítik, hogy meztelenre vetkőzzön.

A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye

– reagált a füttykoncertben megfogalmazott kritikára Kaspar Holten, a Royal Opera House igazgatója, aki sajnálatát fejezte ki az esetlegesen okozott ellenérzések miatt, hozzátéve, hogy az alkotók kifejezett szándéka volt, hogy ez a jelenet kellemetlen legyen, ahogy Rossini háborús története is tele van elkeserítő pillanatokkal.

Ha nem érezzük a brutalitást, a szenvedést, amellyel ezeknek az embereknek szembe kellett nézniük, ha el akarjuk rejteni, akkor az egész erőtlenné válik

– fogalmazott a rendező a bemutatót követően. Damiano Michieletto elmondta, hogy nem áll szándékában bármit is megváltoztatni.

A kritikusok és a nagyközönség körében szélsőséges véleményeket kiváltó előadást július 5-én vasárnap délután élő közvetítésben, a londoni előadással egy időben láthatja a közönség a Pesti Vigadóban, egy hétre rá, július 12-én pedig felvételről mutatja be a Puskin Mozi. Emellett Szolnokon és Kecskeméten is látható lesz az darab, amelyben főszerepeket a Royal Opera House zenei igazgatója, Antonio Pappano vezényletével Gerald Finley, John Osborn és Malin Byström alakítja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top