+ Film

Meghalt Ladislav Chudík, a Kórház a város szélén Sova doktora

kórház a város szélén

A neves, közismert színészt – aki több évtizedes pályafutása során szakmai és állami elismerések egész sorában részesült – közel kéthónapos kórházi kezelés után, tüdőgyulladás szövődménye következtében érte a halál.

Életének 91-dik évében elhunyt Ladislav Chudík neves szlovák színházi és filmszínész – jelentette hétfőn este a pozsonyi média. Chudíkot a magyar közönség leginkább a Kórház a város szélén című filmsorozat Sova doktoraként ismerhette.

A neves, közismert színészt – aki több évtizedes pályafutása során szakmai és állami elismerések egész sorában részesült – közel kéthónapos kórházi kezelés után, tüdőgyulladás szövődménye következtében érte a halál.

Chudík halálhírére reagálva több ismert közéleti szereplő, volt kollégái, valamint magas szintű állami tisztségviselők is nyilatkozatban emlékeztek meg az 1982-ben a Nemzet Színésze címet is elnyerő művészről.

„Chudík mester azonfelül, hogy az ország arany színésznemzedékének tagja volt, nagy erkölcsi tartással bíró, jelentős személyiség volt” – méltatta az elhunytat a szaktárca által kiadott nyilatkozatban Marek Madaric szlovák kulturális miniszter. Hozzátette: a kiváló színész, pedagógus és rendszerváltoztatás utáni kulturális miniszter távozásával bár tátongó űr keletkezik a kulturális életben, a művész szellemi hagyatéka tovább él filmes és televíziós alakításain, rádiós felvételein keresztül.

Ladislav Chudík 1924. május 27-én a Breznóbányai (Brezno) járásban lévő Kisgaram (Hronec) településen született, felsőfokú tanulmányait a pozsonyi Komenský Egyetem (UK) bölcsészettudományi karán végezte, egyidejűleg a Pozsonyi Konzervatórium dráma tagozatán is tanult. Szakmai karrierjét a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban (SND) kezdte, később a Pozsonyi Konzervatórium és az ugyancsak pozsonyi Színművészeti Főiskola (VŠMU) tanáraként is dolgozott.

Első filmes főszerepét 1959-ben játszotta a Dabac kapitány című filmben. Chudíkot a magyar közönség leginkább az 1977-ben készült, Kórház a város szélén című televíziós filmsorozat Sova főorvosaként ismerhette. Élete egyik utolsó alakítását is ennek a sorozatnak a második folytatásában, a 2008-ban forgatott Kórház a város szélén – újabb sorsok című tévéfilmsorozatban nyújtotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top