+ Történelem

Hatezer áldozat nevét vésték az emlékműbe

Gyászistentiszteletet tartottak és holokauszt-emlékhelyet avattak vasárnap a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére a helyi Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán.

Gyászistentiszteletet tartottak és holokauszt-emlékhelyet avattak vasárnap a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére a helyi Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán.

Az emlékfalra a holokauszt hatezer debreceni zsidó áldozatának nevét vésték fel, az emlékmű országosan egyedülálló módon a magyar kormány, a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó hitközség együttműködésével, a Teva Gyógyszergyár Zrt. támogatásával készült el

– jelentette be Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Debrecen volt polgármestere kiemelte, hogy az emlékmű a város és a zsidó hitközség összefogásával jött létre, jelzi: a fájdalom, az emlékezés közös ügyünk.

A politikus szerint a holokauszttal olyan veszteség érte a magyar nemzetet és a zsidó közösséget, mint a történelem során még soha. Az emlékezés az áldozatokra a debreceniek, a zsidók, a magyarok közös ügye.

zsidó

Debrecen, 2015. június 28.
Egy megemlékező a Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán újonnan felavatott holokauszt-emlékhelynél Debrecenben 2015. június 28-án. Az emlékfalra a holokauszt hatezer debreceni zsidó áldozatának nevét vésték fel.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Emlékeztetett azokra az egykori városházi alkalmazottakra, akik keresztény menlevelek kiadásával debreceni zsidók százait mentették meg, amiért a város 2001-ben a Jad Vasem Intézet által a néhai tisztviselőknek adományozott kitüntetést vehette át.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta:

a város régi adóssága volt, hogy méltó emlékhelyet állítson a holokauszt debreceni áldozatainak.

A zsinagóga udvarán felállított emlékfal átadásával a zsinagóga amellett, hogy kegyhely, mától mementóul is szolgál – fűzte hozzá.

Debrecen fejlődésének alapvető záloga a spirituális sokszínűség: „a kálvinista Rómában” van az ország egyetlen görögkatolikus metropóliájának székhelye, van római katolikus püspökség és itt működik a legnagyobb vidéki zsidó közösség – mutatott rá az alpolgármester.

Fekete Károly tiszántúli református püspök kiemelte: az emlékfal átadása végtisztesség megadása olyan embereknek, akik a vészkorszakban nem részesülhettek ebben.

A fal azt jelzi, hogy akik temetetlenek maradtak, megkapják a végtisztességet

– mondta a püspök, és utalt arra, hogy azok, akik egykor pusztán számok voltak a pusztulásban, az emlékhelyen nevet kaptak.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke megemlékezett arról, hogy a debreceni zsidóság a második világháború előtt népes, virágzó közösség volt. Hét évtizede hiányoznak nekünk nagyszülők, dédszülők, a meg nem született gyerekek, az a hatezer ember – asztalos, kereskedő, tudós -, aki élete során Debrecent szolgálta volna – mondta.

Legyen ez az emlékhely méltó helye és helyszíne a megemlékezésnek és figyelmeztessen: közösen kell tenni azért, hogy se mi, se fiaink, se unokáink ne éljenek át ilyen borzalmakat

– jelentette ki a DZSH elnöke.

A megemlékezés alkalmából tartott gyászistentiszteletet Totha Péter Joel vezető tábori rabbi vezetette, a holokauszt-túlélők nevében Gergely Judith professor emerita figyelmeztetett az „ősöket megtartó emlékezet” fontosságára.

A megemlékezés végén a résztvevők hosszú sorokban járultak az emlékfalhoz, ahol – miközben a Schindler listája című film zenéje volt hallható – elhelyezték az emlékezés kavicsait.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top