+ Ajánló

Átölelték Krasznahorka várát

krasznahorka

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői egy jótékonysági adománygyűjtést indítottak útjára, melynek célja, hogy újra tudják öntetni a 2012-ben leégett krasznahorkai vár legnagyobb harangját.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői egy jótékonysági adománygyűjtést indítottak útjára, melynek célja, hogy újra tudják öntetni a 2012-ben leégett krasznahorkai vár legnagyobb harangját. A vár elhúzódó felújítására már tavaly, egy Guiness-rekord-kísérletben hívták fel a figyelmet a táborozók. A várat több mint 1500-an ölelték körbe.

Ha a Guiness-rekordok könyvébe nem is, a szlovákiai magyar történelembe egészen biztosan beírta magát a felvidéki magyarság tavaly július 20-án, a Gombaszögi Nyári Táborban ugyanis sor került Krasznahorka várának átölelésére.

Krasznahorka büszke vára a Gombaszögi Nyári Tábor egyik fő szimbólumává vált, hisz évek óta a vár alatt húzódó kemping ad otthont nyaranta a rendezvénynek. A 2014-es Gombaszög utolsó napja kiemelten a szlovákiai magyar kultúra jegyében telt – délutántól egészen késő estig zajlott az első Szlovákiai Magyar Dal Napja, zárultak a csapatjátékok, a délelőtti ökumenikus istentisztelet után pedig a táborlakók egy emberként indultak útnak, hogy “bekerítsék” a várat.

A táborozókon kívül az ország legkülönbözőbb pontjairól is érkeztek résztvevők, így megközelítőleg 1500-ra rúgott az élőláncot alkotók száma. A figyelemfelkeltés mellett a szervezők nem titkolt szándéka volt a rekordkísérlet, az adminisztrációs problémák azonban keresztülhúzták számításaikat. Ennek ellenére az esemény mindenkinek pozitív élményt nyújtott, az érdeklődés pedig akkora volt, hogy a szervezők nem kis meglepetésére kétszer is sikerült körbeérni a várat. Az várölelésen ifj. Hundzsa Tamás is részt vett, aki elénekelte a Krasznahorka büszke vára című dalt.

A fő cél, hogy Krasznahorka vára újra közbeszéd témájává váljon, teljesült, és az esemény azon túl, hogy hatalmas visszahangot kapott, közösségformáló erővel is bírt. Az összetartozás élménye megkoronázta a 2014-es Gombaszögi Nyári Tábort, és a szervezők bíznak benne, hogy sikerült hagyományt teremteniük.

A tábor szervezői idén sem feledkeztek meg a “második otthon” szimbólumáról. A 2012-es tűzesetben Krasznahorka tetőszerkezetén túl három harang is kárt szenvedett. Ezekből kettőt már újraöntöttek, most a harmadikon a sor. A legnagyobb, másfél mázsás harang újraöntésének céljából Orosz Örs, főszervező a Bátorkeszi Borfesztiválon gyűjtést hirdetett meg. Az említett fesztiválon egy harang alakú perselybe helyezhették el a jóakarók pénzadományaikat, ám a gyűjtés továbbra is folytatódik. A www.krasznahorka.sk oldalon, illetve az idei, július 14-20. között megrendezett Gombaszögi Nyári Táborban is lehetőség lesz az adományozásra. A szervezők kérik, hogy akinek módjában áll, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a történelmi harang újraöntéséhez. Orosz Örs kihangsúlyozta, hogy a nemes gesztuson túl, ez a lépés példaértékű, a Kárpát-medencei közösség összetartozásának jelképe lehet.

A szervezők előre is hálásan köszönik az adományokat, és bíznak benne, hogy közös történelmi értékünk mihamarabb ismét méltó helyet foglalhat el a köztudatban.

A 2014-es várölelésről készült videofelvétel, ill. a tábor főszervezőjének felhívása az adományozásra megtekinthető a Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top