+ Ajánló

Júliusban indul Magyarország legolcsóbb fesztiválja

szárnyas sárkány

A hazai klasszikus utcások leghúzósabb nevei szerepelnek a programban: többek között a Langaléta Garabonciások, az Ort-Iki és a Vagabanda gólyalábasai.

Szárnyas Sárkány Fesztivál, Nemzetközi utcaszínházi fesztivál, 2015. július 10-12., Nyírbátor, Papok-rétje

Az idén huszonharmadik alkalommal rendezik meg Nyírbátorban Magyarország egyik legkülönlegesebb szabad levegős fesztiválját. A Szárnyas Sárkány alcímében az utcaszínházi jelző szerepel, ám ennél jóval szélesebb a fesztivál kínálata. Magyarország első és egyetlen utcaszínházi találkájára műfajok sokasága hivatalos.

Természetesen a hazai klasszikus utcások leghúzósabb nevei szerepelnek a programban: többek között a Langaléta Garabonciások, az Ort-Iki és a Vagabanda gólyalábasai. A fesztiválon minden évben sok tucat gólyalábas lépdel, lép fel, s gyakorol. Miközben a találkozó első sorban a közönséget kívánja elkápráztatni, egyben szakmai „edzőtábor”. Ennek látványos lecsapódása a negyedik éve megrendezett „Gólyalábasok Nemzetközi Futball Kupája”. A nemzetközi utcaszínházas vonalat két argentin, egy skót, valamint cseh és lengyel társulatok képviselik.

szárnyas sárkány

A gyermekprogramok sokasága költözik a múzeumkert árnyas fái alá. Olyan ínyencségek várják a nagyérdeműt, mint például a Mikropódium, a világ egyik legkisebb, még szabad szemmel látható csodajátéka, aztán a Barboncás harsány vásári attrakciói, vagy Fekete Dávid attraktív Paprika Jancsis bábjátéka. És persze cirkusz nélkül nincsen élet: a kontinens legbizarrabb szörny-cirkuszának produkcióin, a Freak Fusion cirkusz-kabaréján két este is borzonghatunk.

A kőszínházas, vagy inkább „nemutcás” vonalról érkezik az Aradi Kamaraszínház, a Szabad Színház, a Forte Társulat és mások is. A zenei kínálatot is a sokszínűség jellemzi: Lesz külön folkszínpad, jön az Ágoston Brothers, és péntek este kétszer is a lovak közé csap a Parno Graszt. A fesztivál sajátossága még, hogy besorolhatatlan műfajú produkciókat mutat meg, ilyen például a Vatafaka agrár-indusztriális látványkoncertje, ahol az ipari zenei alapokat autentikus népi hangszerek, vetítés, mandala-erdő, élő kovácsműhely és tűz-show kíséri.

szárnyas sárkány

Folyamatosan meglepetés-játékokba botlik a közönség: az Aranygyapjú Sárkányverdéje a gyerekek kedvenc dühüngője, az Ort-Iki gólyalábasai köztünk lépegetnek, a DoubleBubble és a Fiatal Artisták velünk parádéznak. A fesztiváltéren megtaláljuk a szlovákiai Via Cassa hagyományőrzőit, s nem tudhatjuk, mikor bukkannak fel a skót Oceannallover papír-lényei. A tó mentén felsorakoztatott kézműves mesterek remekei, bemutatói is figyelmet kérnek.

Egy varázslatos fotókiállítás is várja látogatóit. A fesztivál örökös dokumentátorának újabb, kibővített kollekciója kerül falakra: A fesztiválfotós álma – Széman Richárd sárkányuniverzuma.

A Szárnyas Sárkány Hete deklaráltan Magyarország legolcsóbb fesztiválja. A belépőket jelképes áron kínálják: a napijegy 800 (Nyolcszáz) Ft, a három napos fesztiválbérlet is csak 2 400 Ft. A helyi lakosoktól még ennél is kevesebbet kérnek.

A programsort böngészve, és a korábbi évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, nem túlzás, amit a nyírbátoriak weboldalukon és ajánlóikban ígérnek: erre a három napra a nyírségi kisváros valóban a „Jókedv és kultúra kedélyközpontja”!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top