+ Zene

Tíz év után készített új stúdióalbumot a New Order

new order

Az elektro-rock meghatározó brit csapata, a 35 éve létező formáció Music Complete című anyaga szeptember 25-én jelenik meg a Mute kiadó gondozásában.

Az elektro-rock meghatározó brit csapata, a 35 éve létező formáció Music Complete című anyaga szeptember 25-én jelenik meg a Mute kiadó gondozásában.

Az előző két album, a 2001-es Get Ready, valamint a 2005-ös Waiting For The Siren’s Call meglehetősen gitárközpontú volt, elsősorban azért, mert egy időre elegem lett a szintetizátorokból. Újra fel akartam fedezni magamnak a gitárt, amelyen annak idején a Joy Divisionben játszani kezdtem. Aztán eltelt tíz év és ismét rátaláltam a szintikre meg az elektronikára, ez hallható a Music Complete-on is

– idézte a Mute közleménye Bernard Sumnert, a New Order frontemberét.

A zenekar 1980-ban alakult Manchesterben, a megszűnt Joy Division három tagjából, miután Ian Curtis, a posztpunk csapat énekes-szövegírója 1980. május 18-án – néhány nappal azelőtt, hogy a csapat amerikai turnéra indult volna – felakasztotta magát. A popos elektronikus zene felé forduló New Order (Bernard Sumner – gitár, ének; Peter Hook – basszusgitár; Gillian Gilbert – billentyűs hangszerek; Stephen Morris – dob) 1993-ig hat sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzású volt abban az időben.

A zenekar 1993-tól 1998-ig szüneteltette tevékenységét, az idő alatt a tagok különböző projektekben (Electronic, Revenge, Other Two, Monaco) dolgoztak. A visszatérést követően készült két stúdióalbum (a másodikon már Phil Cunningham helyettesítette Gilbertet), majd 2006 végén, a zenét meghatározó Peter Hook kiválásával úgy tűnt, végleg vége lett a New Ordernek. Aztán 2011-ben ismét összeállt a csapat, amelyben Sumnert, Morrist, Cunninghamet és a visszatért Gilliamet Tom Chapman basszusgitáros egészítette ki.
A Music Complete című anyag 65 perc hosszú és tizenegy dal szerepel rajta. A zenéket a tagok közösen szerezték, a szövegeket Sumner írta. A felvételek a Morris-Gilbert házaspár Chesire-i farmján, illetve Sumner házi stúdiójában zajlottak. A produceri munkák többségét a zenekar maga végezte el. A Singularityt és a Plastic-et már játszotta élőben a New Order, a többi dal egyelőre teljesen ismeretlen a rajongók előtt.

A közreműködők között ugyanakkor számos ismert név szerepel: Tom Rowlands (Chemical Brothers) három számban is közreműködött producerként, illetve zenészként, szintén producer volt az egyik számban Stuart Price (Killers, Madonna). Elly Jackson (La Roux) két felvételen énekelt, a Killers frontembere, Brendon Flowers, valamint Iggy Pop hangja egy-egy dalban hallható. Közreműködött továbbá a Manchester Camerata szimfonikus zenekar, amely idén a budapesti Zeneakadémián is fellépett, valamint két vokalista, Denise Johnson és Dawn Zee, akik a New Orderrel már korábban is sokszor dolgoztak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top