+ Zene

Új műfaj született: Tudományos-fantasztikus popzene

Pék Zoltán és első regénye ezer módon kapcsolódik a magyar könnyűzenéhez. Megpróbáltunk utánajárni a Feljövök érted a város alól zenei univerzumának, valamint egy 20 évvel ezelőtti koncertfelvételre bukkantunk, amelyen Pék Zoltán gitározik.

Pék Zoltán és első regénye ezer módon kapcsolódik a magyar könnyűzenéhez. Megpróbáltunk utánajárni a Feljövök érted a város alól zenei univerzumának, valamint egy 20 évvel ezelőtti koncertfelvételre bukkantunk, amelyen Pék Zoltán gitározik.

Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól. Agave, 240 oldal, internetes ár: 2 235 Ft.

Pék Zoltán egy Európa Kiadó-dalból kölcsönözte első regényének címét: a Feljövök érted a város alól a Popzene című dal nyitósora. Ráadásul a könyv minden fejezetének címe egy-egy klasszikus magyar dal címe, a lista a Syriustól az Eastig, az Omegától a Kontroll Csoportig tart.

De hol találkozik a klasszikus magyar popzene és a jövő Budapestje?

A fülszövegben azt írják, hogy az elsősorban műfordítóként ismert Pék Zoltán egy időben jazz-zenészként kereste a kenyerét. Az író ráadásul a kilencvenes évek egyik kultzenekarában, a Wei Wu Wei-ban gitározott; ez a zenekar még 1987-ban alakult, Pék Zoltán pedig az együttes alapítóját, Farkas Tamást váltotta a gitáros poszton. A zenekar második nagylemezén, az 1997-es Későre jár című lemezen már ő gitározik; sőt mi több, a lemez címadó dalának szövegét is ő jegyzi a Zeneszöveg szerint. A Wei Wu Wei a 2000-es évek elején oszlott fel.

Az alábbi amatőr koncertfelvétel 1997. április 26-án készült a Banán Klubban. Pék Zoltán a színpad bal oldalán gitározik, a türelmetlenek már a 3. perc környékén hallhatnak tőle egy szólót:

Vissza a regényhez: Pék Zoltán alighanem tudatosan válogatta össze azokat a dalokat, amelyek a fejezetek címeként szolgálnak. A legtöbb esetben laza kapcsolat is van a dalcím és a fejezet között, valamint a címek a szövegben is el vannak rejtve. A legerőteljesebben a klasszikus magyar rockzene (Piramis, Omega, LGT, Syrius), illetve az újhullám (KFT, Európa Kiadó, Sexepil, Kontroll Csoport) képviselteti magát. Hogy miért pont ezek?

A magyar újhullám és a tudományos-fantasztikus irodalom közelsége viszonylag egyértelmű. Menyhárt Jenő például meséli az Amerika Kiadó című könyvben, hogy egyszer épp egy ismerősére várakozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, amikor megakadt a szeme Arthur C. Clarke A jövő körvonalai című könyvén. Ezután kezdett el Clarke-ot, illetve más sci-fi szerzőket olvasni, a Jó lesz című dalt pedig Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje ihlette.

Nemcsak az újhullám foglalkozott sci-fi témákkal: a magyar rockzenekarokat már hetvenes években is foglalkoztatta a jövő. Külföldi mintára leginkább a progresszív rock törekvései találkoztak a sci-fivel, jó példa erre az Omega space rock-trilógiája (Időrabló – 1977, Csillagok útján – 1978, Gammapolis – 1979), de elég csak a könyvben többször is előforduló Eastre, vagy éppen a klasszikus Syrius látomásos szövegeire gondolni.

A Feljövök érted a város alól fejezetcímei akár soundtrackként is szolgálhatnak az olvasáshoz, a fejezetek hangulatához ugyanis illenek a dalok; és talán az sem véletlen, hogy az egyik leghosszabb fejezet éppen a Fénylő piramisok árnyékában címet kapta, amely pont a Piramis leghosszabb dala a maga 10 percével.

A Feljövök érted a város alól című könyvről már írtunk a Librariuson:

Pék ízig-vérig magyar urban fantasyt alkotott, méghozzá a legnagyobb angolszász szerzők nyomdokait követve. Főhőse Corvinus, a korán árvaságra jutott, pokoli gyermekkort megélt, mára (vagyis a történet idejére, ami a tán nem is annyira messzi jövő) azonban kemény nyomornegyedi shiftelővé (seftessé) vált férfi, akinél magányosabb regényhőst ritkán találni. Ahhoz azonban, hogy az ő alakját igazán megérthessük, előbb látnunk kell a Pék által meg(rém)álmodott világot, mely bizony sokkal kevésbé tűnik távoli, sőt, sosem elérkező jövőnek, mint szeretnénk.

írta a könyvről Böszörményi Gyula.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top