+ művészet & politika

Helen Mirren nem mindennapi kitüntetésben részesül

helen mirren

Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznőt a Zsidó Világkongresszus díjával tüntetik ki még idén a Hölgy aranyban című új filmjéért, amely a szervezet szerint segít a nácik által elrablott műkincsekkel kapcsolatos ismeretek átadásában.

Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznőt a Zsidó Világkongresszus díjával tüntetik ki még idén a Hölgy aranyban című új filmjéért, amely a szervezet szerint segít a nácik által elrablott műkincsekkel kapcsolatos ismeretek átadásában.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) és a filmet gyártó Weinstein Company csütörtökön jelentette be, hogy Mirren a szervezet elismerésében részesül. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke még idén egy külön ceremónia keretében nyújtja át a díjat a színésznőnek New Yorkban. Mirren a Hölgy aranyban című filmben az ausztrál-amerikai Maria Altmannt formálta meg, aki 2006-ban azzal került az újságok címlapjára, hogy az ausztrál államtól sikerült visszaperelnie az osztrák Gustav Klimt öt festményét. Az alkotások között volt az a portré is, amelyet a művész Maria Altmann rokonáról, Adele Bloch-Bauerről festett. A képet később 135 millió dollárért Lauder megvásárolta, és manapság a New York-i Neuen Galériában látható.

A filmet az idei Berlinalén mutatták be. A filmfesztiválon Mirren arról beszélt, hogy fontosak az ilyen produkciók, mert a náci korszakban elkobzott zsidó műtárgyak sorsáról sokan nem tudnak eleget. A színésznő a díjjal kapcsolatban elmondta: úgy érzi, kivételes élménnyel gazdagította a filmben játszott szerepe.

Mélyen megrendít, hogy kitüntet a Zsidó Világkongresszus, egy olyan szervezet, amely olyan fontos munkát végez világszerte a zsidók jogainak képviseletével

– idézte az ynetnews.com izraeli hírportál Mirrentk. Lauder szerint a film abban segít, hogy a közönség megismerje a nácik által elkobzott műkincsek háború utáni történetét. A jogos örökösöknek pereskedniük kell azért kormányokkal és múzeumokkal, hogy visszakapják tulajdonukat. A Zsidó Világkongresszus (WJC), amely világszerte száz ország zsidó közösségeit képviseli, évtizedeken át jelentős szerepet játszott a holokauszt utáni kárpótlás támogatásában és a nácik által elrablott műalkotásoknak a jogos tulajdonosokhoz történő visszajuttatásában. A Hölgy aranyban című film május 21-én debütált a magyar mozikban.

A film előzetese:

https://youtu.be/geJeX6iIlO0

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top