+ művészet & politika

Tagadja a Louvre múzeum, hogy izraeli diákokat diszkriminált

louvre

Diszkrimináció gyanújával indítottak eljárást a francia hatóságok a párizsi Louvre múzeuma és a Saint-Chapelle (Szent Kápolna) ellen.

Diszkrimináció gyanújával indítottak eljárást a francia hatóságok a párizsi Louvre múzeuma és a Saint-Chapelle (Szent Kápolna) ellen, amely intézmények a tömeges foglalásokra hivatkozva elutasították egy izraeli diákcsoport látogatási kérelmét.

A gótikus stílusú egykori 13. századi imahely Párizs közepén évente mintegy félmillió, a Louvre pedig 9 millió látogatót fogad. Május elején mindkét intézmény elutasította Sefy Hendler tel-avivi egyetemi tanár kérelmét, aki tizenkét művészettörténész hallgatónak próbált helyet foglalni egy általa megadott napra. A meglepett professzor ezt követően két nem létező, nem izraeli intézmény nevében is kért időpontot ugyanarra a napra, és ez utóbbi foglalásokra pozitív válaszokat kapott.

Az esetről levelet írt a párizsi prefektusnak, aki június 12-én átadta az ügyet a párizsi ügyészségnek, amelynek döntenie kell arról, hogy indít-e diszkrimináció gyanúja miatt eljárást, vagy sem.

A Louvre és a Saint-Chapelle-t felügyelő Nemzeti Műemléki Központ (CMN) visszautasította a diszkrimináció gyanúját.

Mindkét intézmény azt állítja, hogy a professzor által megjelölt időpontok az első foglaláskor nem voltak szabadok. A később elküldött foglalásokat viszont azért tudták elfogadni, mert „még szabad időpontokra vagy éppen megüresedett időpontokra szólt” – írta közleményében a Louvre.

A világ egyik leglátogatottabb múzeuma azt is jelezte, hogy a csoportos látogatásokra vonatkozó foglalásoknak átlagosan húsz százalékát le szokták mondani, így szabadulhatott fel időpont.
A Louvre a közlemény szerint évente 150 ezer csoportos foglalást fogad el, és mintegy 80 ezret utasít vissza. Az izraeli diákokat egyébként végül június folyamán fogadja az intézmény.

A Saint-Chaeplle is a „nagyon nagy látogatottsággal” magyarázta az első elutasítást, amelyet követően máskorra kerestek lehetőséget az izraeli csoportnak. A hétezer csoportos látogatási időpontra a kápolna évente tízezer foglalást kap az intézmény szerint.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top