+ Történelem

Nyolcezer éves síremlékre bukkantak Szentpéterszeg közelében

síremlék

A szakemberek Szentpéterszeg közelében, az autópálya pihenőjétől nem messze végeztek biztonsági feltárást, amikor síremlékeket fedeztek fel.

A szakemberek Szentpéterszeg közelében, az autópálya pihenőjétől nem messze végeztek biztonsági feltárást, amikor síremlékeket fedeztek fel. A régészeti szenzációról a dehir.hu számolt be.

Nyolcezer éves síremlékeket találtak feltehetően a neolitikum korából, bennük például agyagszobrocskákat is.

Hajdú Zsigmond, a Déri Múzeim régésze megvizsgálta, véleménye szerint az ásatási területen egy korabeli falu központja került elő, rengeteg értékes lelettel a mintegy 8000 évvel ezelőtti Kőrös-kultúra időszakából.

A falu kiterjedését nem tudjuk pontosan behatárolni, de valószínű, hogy több hektáros település lehetett itt

– mondta Hajdú Zsigmond.

A feltárások során csaknem tucatnyi gödörsírt találtak. A halottak mellé különböző tárgyakat temettek el. 1977-ben volt már ásatás ezen a területen, de a most előkerült leletek meghatározóak lehetnek a kora neolit kultúra megismerése szempontjából.

Nagy mennyiségű forrásanyagról van szó, nemcsak kerámiáról, csontról, kőeszközökről, hanem szerves maradványokról is. Ezek az 1977-78-as ásatásokhoz képest új információkat jelentenek majd erről az időszakról – mondta Dani János régész.

Az ásatás folytatásáról olvass tovább a dehir.hu honlapján!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Lunatic szerint:

    Az igazi szenzáció tényleg az volna, ha kőkori síremléket (mi másból kőből= sírkő, netán földhalom) találtak volna. Ezt azonban „csak” sírhelynek mondja a magyar nyelv, sírhely a maga mellékleteivel, tisztelt szerkesztő.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top