+ Irodalom

Vedd el, amit akarsz, és fizesd meg az árát!

mörk leonóra

Mörk könyvében arra keresi a választ, vajon a két teljesen különböző életstílus, életvitel, származás összeegyeztethető-e, lehetséges-e vállalható kompromisszumokkal együtt élni civilnek és sztárnak – Szőcs Henriette írása.

Ludwig van Beethoven Cisz-moll, vagy ismertebb nevén Holdfény-szonátája keletkezésének története semmivel sem kevésbé romantikus, mint a zenemű címét kölcsönző Mörk Leonóra-regény sztorija. Az alsókorompai kastély zenepavilonjában, zsongító nyárestéken gyakorta muzsikált Beethoven. Elbűvölve hallgatta a varázslatos akkordokat a ház urának, Brunswick grófnak, unokahúga, Julietta Giuccardi. Ugyan az álmodozásnál tovább nem juthatott a két szerelmes, a zeneszerző mégis Juliettának ajánlotta a híres szonátát. Beethoven ugyan némiképp kiábrándító józansággal írt a lányról egyik barátjának:

Egy kedves, varázslatos lány szeret engem és én is őt. Sajnos nem az én osztályomból való, és egyébként sem nősülhetnék meg.

Mörk Leonóra regényének főhőse, Bodrogi Eszter is hasonlóan érez: gyermekkori ideálja, a híres sztár nem saját társadalmi osztályából való. Eszter orvos, művelt, 21. századi elvált szingli, sikeres karrierrel. Tini korától azonban nem egy rockénekesért, hanem az internet szerte bálványozott zongoristáért, Alexander Thiemannért, rajong.

Az ilyen Thiemann-féle elérhetetlen pasik olyanok, mint egy drága festmény egy híres múzeum falán: szerethetjük, akárhányszor megnézhetjük, sőt, poszter formájában még meg is vásárolhatjuk, de soha nem lesz a miénk. És kizárólag biztonságos távolból bámulhatjuk, mert ha túl közel merészkednénk, azonnal megszólal a riasztó.

Napjainkban azonban bármi megtörténhet,

és a szerelmek általában legalább fizikai szinten beteljesülhetnek. Egy Eszter számára szerencsés, a zongorista számára baljós, karrierjét veszélyeztető esemény kapcsán megismerkedhetnek, közösen a rejtély felkutatására indulnak, és természetesen a beethoveni álmodozásnál sokkal közelebb kerülnek egymáshoz.

Vedd el, amit akarsz, és fizesd meg az árát! – hangoztatja gyakran Bodrogi Eszter. Kérdés, hogy ez az ár megfizethető-e. Mörk könyvében arra keresi a választ, vajon a két teljesen különböző életstílus, életvitel, származás összeegyeztethető-e, lehetséges-e vállalható kompromisszumokkal együtt élni civilnek és sztárnak. De semmi pánik, az író mindezt nagyon könnyedén és olvasmányosan feszegeti, tehát nyugodtan magunkkal vihetjük a könyvet a strandra, maximum a tűző nap okozhat fejfájást. A kedves osztrák városka, zenei főváros, Salzburg környékének bemutatásától pedig kedvet kaphatunk egy kis hűsölésre a szomszédos országban.

Mörk Leonóra Holdfény szonáta, Jaffa Kiadó, 216.oldal, 2940 Ft

Beszélgetés Mörk Leonórával:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top