+ Film

Nemi erőszak és gyilkosságsorozat a lápvidéken

Mocsárvidék

Rejtélyes módon eltűnt lányok a kietlen, mocsaras vidéken. Belevaló, tipikus nyomozópáros egy felgöndörítetlen ügy nyomában. Ez nem a True Detective (Törvény nevében) sorozat, hanem a Mocsárvidék című spanyol film. Kritika.

Imádtad az HBO-n futó True Detective sorozatot? Bejön a lápvidékes, sorozatgyilkosos, krimis sztori, amiben tökös, maguknak való nyomozók kajtatnak eltűnt, meggyilkolt lányok után? Akkor a június 11-én a Vertigo Média jóvoltából bemutatásra kerülő Mocsárvidék tetszeni fog. Valószínűleg nem annyira, mint a True Detective, de legalább kapsz egy kis étvágygerjesztőt, amíg el nem startol az HBO sorozatának második évadja. (június 21-én indul.)

Alberto Rodríguez filmje 1980-ban játszódik egy dél-spanyolországi, mocsaras-lápos településen. Két könnyűvérű fiatal lánynak nyoma vész, az ügyet pedig egy madridi nyomozópárosnak, Juannak (Javier Gutiérrez) és Pedrónak (Raúl Arévalo) kell megoldania. A spanyol alkotás már több díjat is bezsebelt, például a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon. Javier Gutiérrez színészi, Álex Catalán pedig operatőri teljesítményéért kapott elismerést, valamint a Feroz Zinemaldia díjat is a Mocsárvidék vitte.

Alberto Rodríguez alkotása tipikus krimi-thriller, mely a True Detective sötét hangulatú, mocsaras miliőjét idézi meg szinte egy az egyben. A film atmoszférája az első perctől fogva magával ragad. A Mocsárvidékben senki sem vidám. Franco tábornok uralma már a múlté, de a helyzet Spanyolországban még mindig nem frankó. Pláne nem az isten háta mögötti porfészekben, akarom mondani mocsárfészekben, ahol legszívesebben mindenki azonnal szedné a sátorfáját. A két eltűnt lány ügyében érkező nyomozópáros, Pedro és Juan sem az a szószátyár fajta. Előbbi a tipikus jámbor, jó zsaru benyomását kelti, utóbbi pedig úgy néz ki, mint maga a megtestesült ördög, aki sötét titkokat őriz.

Mocsárvidék

A Mocsárvidék szerencsére nem csak az eltűnt lányok rejtélyét kutatja, hanem Pedro és Juan személyes drámáját is előtérbe helyezi. Ettől az egész alkotás még inkább életszagú lesz. Egyik nyomozóval sem tudunk igazán azonosulni, mert ahhoz nem elég érdekesek, jellegzetesek, inkább csak szimplán titokzatosak. Ez azonban bőven elég ahhoz, hogy szurkoljunk nekik. A Juant játszó Javier Gutiérrez zseniálisan játszotta a kiégett, önmagával maghasonlott igazságosztót. Az alacsony, bajszos nyomozó talán Spanyolország múltját is szimbolizálja, de ezt inkább Alberto Rodrígueztől kéne megkérdezni. A mellékszereplők tipikus elesett figurák, akik egy-egy fontos információért is képesek ellenszolgáltatást kérni a nyomozóktól.

Mocsárvidék

A Mocsárvidék olyan jellegzetes hangulattal bír, hogy képes folyamatosan fenntartani a figyelmünket, és örömmel nézzük, ahogy a két főszereplő furábbnál furább alakokat kérdez ki. Egy ilyen szegényes, mocsaras településen szinte adja magát egy jóféle krimi, Alberto Rodríguez pedig ügyesen kihasználja a rendelkezésére álló eszköztárat. A kamera olyakor felülről, szinte madártávlatból kezdi el pásztázni a lápvidéket, és sejtelmes gitárfoszlányok csendülnek fel, amitől valósággal kiráz bennünket a hideg. Néha megjelenik egy-egy állat, mely szinte monumentális szimbólumként néz farkasszemet főszereplőinkkel.

A rendező nagyszerű érzékkel teremtett meg egy világot, amit az utóbbi években a True Detective sorozat mutatott be a leghitelesebben. Maga a sztori, és annak vége nem eget rengető, de ebben a műfajban nem is az a legfontosabb, hogy mi lesz a legvégén. Hanem az oda vezető út, a nyomozás dramaturgiája, a hangulat.

A Mocsárvidék ütős krimi, egy kis spanyolos ízvilággal megspékelve. Ügyesen beránt minket a mocsárba, és 105 percen át nem ereszt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top