+ Irodalom

Miért nehezebb a válás, ha gyermek van a házasságban?

válás

1970. és 2011. között megduplázódott az egyszülős családok száma: több mint 20 000 olyan nő és férfi van évente, aki úgy dönt, hogy el szeretne válni, és az esetek több mint harmadában legalább két gyerek is él a felbomló kapcsolatban. Egy szakértő könyve a válásról.

Magyarországon minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, illetve azt, hogy milyen egyszülős családban élni. 1970. és 2011. között megduplázódott az egyszülős családok száma: több mint 20 000 olyan nő és férfi van évente, aki úgy dönt, hogy el szeretne válni, és az esetek több mint harmadában legalább két gyerek is él a felbomló kapcsolatban. A nem házasságban élő kapcsolatok felbomlásával együtt évente legalább 60 000 gyerek és felnőtt lesz érintett a válásokban.

A Bookline Könyvek sorozatában megjelenő Rám is gondoljatok – A gyerekközpontú válás lépései című könyv olyan gyerekekről szól, akiknek elváltak a szülei. Akik végigcsinálták a szüleik közötti egyezkedést, vérmérsékletüktől függően alkalmazkodtak, tiltakoztak, belenyugodtak, esetleg lázadtak. Egy dologban viszont ugyanolyanok, szükségük van mindkét szülőjükre a válás után is. Gyurkó Szilvi gyerekjogász, a Rám is gondoljatok szerzője, tíz olyan 9 és 18 év közötti gyerekkel beszélgetett, akiknek a szülei elváltak, és akik beszámoltak erről a nehezen feldolgozható élményről. A gyerekek őszintén meséltek arról, hogyan élték meg a válást, beszéltek a szüleikkel kialakult újfajta kapcsolatukról, a különköltözés pozitív és negatív következményeiről, és arról, hogy évekkel később hogyan látják mindazt, amin keresztülmentek. A könyvben természetesen megszólalnak a szülők is, akik elsősorban szülők, és csak másodsorban „elvált szülők”. Vannak közöttük olyanok, akik egyezségre törekedtek, de olyanok is, akik a másik szülőnek még a nevét sem veszik a szájukra többé.

Fontos, hogy

a válási ügyekkel kapcsolatba kerülő szakmák képviselői is elmondhassák véleményüket, tapasztalataikat, ezért a könyvben helyet kapott lelkész, házassági tanácsadó, szociális munkás, gyermekvédelmi szakember, pszichológus, ügyvéd és bíró is.

A könyv szerint a legfontosabb,

amit a válás során tehetünk, hogy a gyerek érdekeit, jogait mindvégig szem előtt tartjuk, és nem felejtjük el, hogy ő a legfontosabb. A Rám is gondoljatok-ból kiderül, hogy akármennyire jól csináljuk, a változás óhatatlanul feszültséget gerjeszt, és összezavarja a gyereket. De tudnunk kell, hogy mindezek mértéke és súlyossága nagyrészt a szülők viselkedésén és hozzáállásán múlik. Gyurkó Szilvi könyve gyakorlati tanácsokat ad, nem feledkezve meg az apákról, általános bírói gyakorlatról és azokról a családokról sem, ahol az új partner egy válást megélt gyerekkel kerül kapcsolatba.

A Rám is gondoljatok nem receptkönyv.

Nem fogjuk megtalálni arra a választ, hogy elváljunk-e vagy sem, sokkal inkább abban segít, hogy válás esetén mit és hogyan tegyünk. A könyv a gyerekekre koncentrál, és megmutatja, hogy a válások során ők mit élnek át. A Rám is gondoljatok hiánypótló alkotásként abban segít, hogy egy válófélben lévő szülő mindent megtehessen azért, hogy a válás során gyereke a legkevésbé sérüljön.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top