+ Irodalom

Átadták az Irodalmi Jelen-díjakat

Idén három kategóriában (vers, próza, esszé) talált gazdára a több mint egy évtizede alapított elismerés. Az Irodalmi Jelen folyóirat főszerkesztője, Böszörményi Zoltán 2002-ben alapította a lap nevét viselő, pénzjutalommal járó díjat.

Idén három kategóriában (vers, próza, esszé) talált gazdára a több mint egy évtizede alapított elismerés. Az Irodalmi Jelen folyóirat főszerkesztője, Böszörményi Zoltán 2002-ben alapította a lap nevét viselő, pénzjutalommal járó díjat. Az elismerésben részesült szerzők névsora az alábbi linken tekinthető meg. Az idei díjazottak névsorát Böszörményi Zoltán a 86. Ünnepi Könyvhét keretében, 2015. június 5-én hirdette ki Budapesten a TAT Galériában (Semmelweis u. 7.). Bárdos József értekező szövegeiért, kritikusi és tanulmányírói munkájáért esszé kategóriában, Laik Eszter Hogyan lettem Esterházy című tárcakötetéért próza kategóriában, Stiller Kriszta pedig Ködforgató című verseskötetéért vers kategóriában vehette át az elismerést. Dr. Bárdos Józsefet, a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar tanárát, a gyermekirodalom szakértőjét, kritikust és prózaírót Boldog Zoltán, az Irodalmi Jelen szerkesztője mutatta be:

A mai gyermekkönyv-áradatban rendkívül fontosak az olyan tájékozódási pontok, amelyeket Bárdos József is kijelölt az elmúlt években. […] De a szerző ugyanígy orientálja a 14 év feletti generációt is, hiszen a 2010-ben az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban megjelent Irodalmi balkézikönyv egyes részei két, középiskolásoknak szóló irodalomtankönyvbe is bekerültek. […] A Madách Irodalmi Társaság közreműködésével jelent meg Arany Jánosról szóló kötete 2012-ben, és évről évre újra megmerítkezik a Madách-életműben, hol Az ember tragédiájáról mond el egy-egy újdonságot, hol a kevésbé ismert műről, a Mózesről értekezik.

Bárdos József a díjátadón

Bárdos József a díjátadón

Laik Eszter írói tevékenységét Böszörményi Zoltán méltatta. Laudációjából megtudhattuk, hogy

Laik Eszter úgy ír, mint aki nem akar emlékezni, folyton visszaszalad irodalmi nagyjainkhoz, Karinthyhoz, Kertészhez, Márai Sándorhoz, finom észlelője azoknak az érzelmi rugóknak, amelyek ezt a világot összetartják. A tárcanovellái azért különlegesek, mert az írónő bárhol van, Rómában, Berlinben, Oxfordban, mindig visszahoz valamit önmagából, a kultúránkból, mívesen szövi össze emlékezéseit a jelennel, elkápráztat bennünket azzal, ahogy azon elelmélkedik, vajon mi lenne, ha a történelem folyamán másképp alakultak volna a dolgok. A Kádfestő című, kötetindító írás a gyűjtemény egyik legjobb darabja. Bensőséges hangulatot teremt, ugyanakkor segítségével elmélázhatunk az egyszerű emberi sorsról, megragadóan, dramatikusan, lélekbeszállóan tudja ezt művelni, akárcsak nagy klasszikusaink szövik a szót. A címadó írás Molnár Ferencet juttatja eszünkbe, azt a drámaiságot, ami A Pál utcai fiúkban is jelen van. Laik Eszter Hogyan lettem Esterházy című kötete nagyon áttetsző háló, szinte tüllszerű anyag. Az írónő azért nem írt még regényt, mert nem volt rá ideje.

ijdíjlaik

Laik Eszter a díjátadón

Stiller Kriszta költői világáról pedig a lap kolozsvári munkatársa, Varga Melinda a következőképpen beszélt:

A Ködforgató tíz év verstermését foglalja magába, tehát nem egy elhamarkodott első kötet. […]A Ködforgató olyan, mint Dante Isteni színjátéka – leginkább ez a párhuzam illene rá. Izgalmas, megpróbáltatásokkal tele szellemi és érzelmi utazás, elfárad tőle az ember, szinte kileheli a lelkét olvasás közben, mégsem tudja abbahagyni. Stiller úgy finom, hogy nem nőies, úgy férfias és kemény, hogy mégis nő.

Irodalmi Jelen

Stiller Kriszta a díjátadón

A fent említett elismeréseken kívül 2015. május 27-én a IV. Aradi Könyvnapok nyitányaként vehette át Horia Ungureanu, író, költő és fordító az Irodalmi Jelen-díjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top