+ Irodalom

Miben más a rendszerváltás utáni generáció? – videó

rendszerváltás utáni generáció

Kétségtelen, hogy máshonnan nézi a világot a rendszerváltás utáni generáció, más nyelvet használ, még ha az ember személyes alapdilemmái évszázadok óta hasonló témákra fókuszálnak is.

Kétségtelen, hogy máshonnan nézi a világot a rendszerváltás utáni generáció, más nyelvet használ, még ha az ember személyes alapdilemmái évszázadok óta hasonló témákra fókuszálnak is.

A KULTer.hu nagysikerű projektjének továbbgondolása, az R25 antológia a 86. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg, a JAK-füzetek 193. darabjaként, 25 tehetséges fiatal szerző verseivel.

Szerzők: André Ferenc, Balogh Zetas Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Fehér Renátó, Gužák Klaudia, Győrfi Kata, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kali Ágnes, Kemény Lili, Kemény Zsófi, Kerber Balázs, Kovács Kristóf, Nagy Hajnal Csilla, Nyerges Gábor Ádám, Oláh K. Tamás, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence, Zilahi Anna.

Fülszöveg:

A határnyitás óta eltelt huszonöt év. Ugyanennyi fiatal verse került be ebbe az antológiába, mind ’89 óta születtek. Sokuknak máris kötete(i) jelent(ek) meg és/vagy fog(nak) megjelenni, díjakat kapnak, aztán majd a legjobb szövegeik által néhányan közülük tananyaggá válnak. Vagy nem. Ez is a rendszeren és a váltásokon múlik. Egyéni és közösségi döntéseken. Bár az R25-ösök többé-kevésbé egy korosztályhoz tartoznak, máris szinte mindnyájan karakteres, sajátszerű nyelven írnak. Versviláguk más és más lírai hagyományokkal és megszólalásmódokkal lép párbeszédbe, a kérdéseik viszont hasonlóak, mint általában a költőké. Szavakat olvasunk szavakról, az elmondás lehetetlenségéről. Szókapcsolatokat vonzásról és taszításról, az érzések közé férkőző testek nehézkedéséről. Mondatokat az utazásról és az utunkba álló dolgokról. Gondolatokat megelőző generációkról és a sajátunkról. Verseket, melyek néha kötöttek, de inkább szabadak, olykor játékosak, de többször komolyak, esetenként pedig játékosan komolyak. Az R25 antológia szerzői többségükben nem vagy csak kisbabaként élték át a ’89-es rendszerváltás extázisát, de később találtak magukban valamit, ami egész életre szóló forradalmi hangulatot biztosít.
(Áfra János, szerkesztő)

A kötet megrendelhető a jak@jozsefattilakor.hu címen.

rendszerváltás utáni generáció

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top