+ művészet & politika

Először választottak nőt a Berlini Művészeti Akadémia élére

AdK

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) több mint háromszáz éves történetében először nőt választottak a tekintélyes nemzetközi művészeti szervezet elnöki tisztségére.

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) több mint háromszáz éves történetében először nőt választottak a tekintélyes nemzetközi művészeti szervezet elnöki tisztségére.

Az AdK 1696-ban kezdődött történetének első női elnöke az argentin származású Jeanine Meerapfel filmrendező, producer és forgatókönyvíró, akit a szervezet hét végi közgyűlésén választottak meg a kilenc évi elnöki munka után leköszönt Klaus Staeck német plakatáművész utódjának.

Jeanine Meerapfel a megválasztása után adott első nyilatkozatában kiemelte, hogy az akadémia továbbra is elkötelezett résztvevője lesz a társadalompolitikai vitáknak.

Nemcsak művészetet csinálunk és mutatunk be, hanem felkarolunk társadalmi kérdéseket, amelyeket mások nem emelnek be a diskurzusba.

– mondta az AdK első női elnöke.

Az akadémia alelnökének Kathrin Röggla osztrák írót választották, aki Nele Hertling német színházigazgatót váltja a tisztségben.

Monika Grütters német kulturális államminiszter üdvözölte az AdK 45. közgyűlésének vezetőválasztási döntéseit. Úgy vélte, „mérföldkő” a német kultúrpolitikában, hogy nők töltik be az AdK legfőbb tisztségeit.

Örülök, hogy éppen ezeknek a meghatározó pozícióknak a révén nőiesebb lesz a német kultúra.

-mondta az államminiszter hírportálok beszámolói szerint.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top