+ Történelem

A Hősök terén nincs senki eltemetve

Hősök tere

Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert. A magyar hősök emlékünnepén, Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszélt a számok tisztázatlanságáról.

Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert. A magyar hősök emlékünnepén, Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszélt a számok tisztázatlanságáról.

A honvédelmi tárca és a Hadtörténeti Múzeum más intézetekkel együtt évek óta dolgozik azon, hogy meghatározza az első világháború hőseinek számát. Ez sokkal nagyobb, mint a második világháború hősi halottaié.

– mondta az ezredes.

A Hősök terén lévő hősök emlékköve azt a hatalmas áldozatot szimbolizálja, amelyet Magyarország az első világháborúban hozott. Itt senki sincs eltemetve, vagyis az ismeretlen katona sírja nem helytálló kifejezés az emlékművel kapcsolatban.

– fejtette ki.
A budapesti millenniumi emlékmű előtti téren 1929. május 26-án avatta fel Bethlen István miniszterelnök, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében, a nemzeti hősök országos emlékkövét, amelyet Kertész K. Róbert tervezett. A teret három évvel később nevezték el Hősök terének.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top