+ Zene

Jelentősen megváltoztak a zenefogyasztási szokásaink

Music Hungary

A magyarországi zenei média helyzete, illetve a megváltozott fogyasztói szokások jelentette kihívások álltak a Music Hungary zeneipari konferencia záró beszélgetésének középpontjában pénteken Egerben.

A magyarországi zenei média helyzete, illetve a megváltozott fogyasztói szokások jelentette kihívások álltak a Music Hungary zeneipari konferencia záró beszélgetésének középpontjában pénteken Egerben.  A beszélgetés moderátora, Jeszenszky Zsolt, a ProArt munkatársa arról beszélt, hogy a zenehallgatói igények sokat változtak az elmúlt időszakban, többek között a Petőfi Rádiónak is köszönhetően, ahol a műfajok szélesebb skáláját tudja elérni, megismerni a közönség. A kereskedelmi rádiók pedig dalválasztásban gyakran követik a Petőfit.
Horváth Gergelynek, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV (cikkünk a Petőfi TV-ről itt) felelős szerkesztőjének szavai szerint a Petőfi missziójához tartozik, hogy minél sokszínűbb zenei világot mutassanak be. Amelyik friss dal pedig náluk „bizonyít”, azt átveszik a kereskedelmi zenei csatornák.
Emlékeztetett: a rádió megújult online portálján, a petofilive.hu-n keresztül a rock vagy egyéb tematikus műfajok kedvelői podcast formájában is el tudják érni kedvenc műsoraikat.
A Petőfi TV támogatja, ösztönzi az aktív kultúrafogyasztást, így az élő koncerteken való részvételt is. Szavai szerint a világban is nagyon ritka Petőfi Rádió, TV és a petofilive.hu alkotta platform-rendszerrel igyekeznek minél több leendő Petőfi hallgatót-nézőt elérni – hangsúlyozta.
Szabó Zé Zoltán, az Index újságírója a zenei média válságáról azt mondta: a szereplők nem nagyon veszik észre, hogy alapvetően megváltoztak a kultúrafogyasztási szokások, vége annak a korszaknak, hogy a zenészek széles rétege professzionálisan meg tudjon élni a zenélésből. Szerinte a zeneipar átalakulásával alakul át a zenéről szóló média is, például egyre inkább szűkül az ajánló szerepe.

Azt is mondta: az igazi problémát az jelenti, hogy a zene alig 50 ezer embert érdekel Magyarországon. Ennek oka, hogy a zenei piac nagyon elaprózódott, nagyon sokan zenélnek, ugyanakkor egyre kevesebben tudnak megélni belőle. Ugyanez igaz az újságírásra és más kreatív szakmára is.

Fái András, a Sláger TV vezető producere szerint a korábbiaknál sokkal több a zenei műsor, lehetőség a médiában, könnyű belépni ebbe a világba a zenészeknek. A hangfelvételek mellé klipekre is szükség van, hiszen az emberek otthon már inkább a tévében hallgatják a zenét.
Úgy fogalmazott: a média a leképzése a tömegízlésnek.
Lénárd László, a HammerWorld zenei magazin főszerkesztője azt mondta: „több bátorság, több rock” kell a rádiókba, ami a hazai fesztiválszervezőket is segítené. Vannak ugyanis zenekarok, akik idejönnek ugyan nagy gázsiért, de a közönség nem igazán ismeri őket, mert nem játsszák a számaikat – mondta.
Vita bontakozott ki a résztvevők között arról, hogy a tévé mennyiben inkább csak az idősebb korosztály igényeit szolgálja ki, s mennyire tudja a fiatalokat utolérni, mire érdemes használni a tévét, mire a rádiót, és mire az internetet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top