+ Design

Interjú a Széll Kálmán tér új órájának tervezőivel

Szövetség' 39

A felújított Széll Kálmán tér egy új, digitális órát kap majd, amit a Szövetség’ 39 akciócsoport tervez. De kik is ők pontosan? Milyen koncepció alapján tervezik az új órát? Hogyan lesz belőle népszerű találkozóhely, akár a régiből?

A felújított Széll Kálmán tér egy új, digitális órát kap majd, amit a Szövetség’ 39 akciócsoport tervez. De kik is ők pontosan? Milyen koncepció alapján tervezik az új órát? Hogyan lesz belőle népszerű találkozóhely, akár a régiből? Interjú a Szövetség’ 39 akciócsoporttal.

Mit kell tudni a Szövetség ’39-ről és milyen projecteken dolgoztok mostanában?

A Szövetség ’39 egy 2004 óta működő alkotócsoport. Elsősorban nagy léptékű, komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A tervezés tárgya jellemzően kapcsolódik a téralkotás valamely formájához, legyen szó installációról, épületekhez kapcsolódó művészeti tervezésről, tárgytervezésről vagy köztéri művészetről. Emellett pedig termékfejlesztéssel is foglalkozunk, kisebb-nagyobb léptékben. A csoport állandó tagjaihoz kapcsolódva meghívott művészek, építészek és egyetemi hallgatók dolgoznak egy-egy projekten. A műhely számos újító szellemű rendezvénynek, workshopnak ad helyet. Többéves működésének, belvárosi fekvésének és rendszeres rendezvényeinek köszönhetően inspiráló közeget és találkozóhelyet nyújt többféle szakterület képviselője számára. Nagyobb munkáink közé tartoznak a Dohány Utcai Gettóemlékfal vagy Debreceni Szabadtéri Színpad Kapuja aktuálisan.

A Széll Kálmán tér régi órája sokak számára jelkép volt, érzelmileg is kötődtek hozzá. Akármilyen is lesz, az új óra nyilván megosztja majd a véleményeket. Milyen koncepció alapján indultatok el, hogy minél több budapestinek elnyerje a tetszését?

Az S’39 a kortárs művészet és a dizájn eszközeivel úgy próbálta aktualizálni a tér és az óra viszonyát, hogy végül egy formailag egyszerű, mégis aktuális technológiákat alkalmazó, új köztéri találkozóhely szülessen. Az először publikált építészeti tervekhez képest az egykori óra helyére végül nem egy alacsony, szigetszerű konstrukció kerül, hanem – hasonlóan a régihez – az óra egy magas oszlopon mutatja majd az időt. A hasábszerű, látszóbeton oszlopon pedig – a digitális számok alatt – hangsúlyos árnyékként a régi óra is megjelenik számlapostul, oszlopostul.

Szövetség '39 2

Az új Széll Kálmán téri óra látványterve – forrás: Szövetség’ 39 akciócsoport

Azt olvastam, hogy a Szövetség ’39 által megálmodott óra egy telefonos alkalmazás segítségével képes lesz kommunikálni a Széll Kálmán téri járókelőkkel. Hogyan kell ezt elképzelni?

Ez lenne a végleges elképzelésünk, de amit biztosan elárulhatunk, hogy az óra digitálisan fog megjelenni. Ami bennünk él, hogy az óratorony kommunikálni tudjon a körülötte álló, várakozókkal és azon keresztül az ismeretlen emberek is össze tudjanak kapcsolódni, játszhassanak vagy üzenhessenek egymásnak. Ezek egyelőre még terven szerepelnek, de szeretnénk ha ebből meg tudna minden valósulni és az óra körül kialakulna egy közösségi aura.

Mi kell ahhoz, hogy egy óra népszerű köztéri találkozóhellyé váljon?

Szerencsére az új óra tervezésével megörököltük a régi óra fő adottságát, hogy eddig is fix találkozó pontként volt jelen az emberekben. Amit a régi óra tudott, hogy mindenki könnyen megtalálta, egyedülálló elemként kiszúrható volt, így lett népszerű. Általánosságban egy találkozó hely úgy lehet, véleményünk szerint, népszerű, ha a várakozás mellett fel tudja kelteni emberek érdeklődését. Ennek sok csatornája lehet. Akár formailag, akár más jelzésekkel. Amit fontos dolognak tartunk az a megújulás, hogy ne csak egyszer szólítsa meg a közönségét, hanem fejlődni is tudjon velük.

Van egy Facebook csoport, melynek tagjai a Széll Kálmán tér felújítása után is szeretnék viszontlátni a régi órát a megszokott helyén. Úgy láttam, velük is sikerült párbeszédet kezdeményeznetek. A régi óra árnyéka vissza is köszön majd az új alkotáson. Mennyire nehéz megfelelni egyszerre szakmai és érzelmi kihívásoknak?

Tudjuk, bármit is építünk, az új óra megosztó lesz – ide egyszerűen nem lehet mindenki számára elfogadhatót tervezni, hiszen az órát annyi egymásnak ellentmondó esztétikai, érzelmi és szakmai szempont övezi. Szerintünk gondolni kell arra is, hogy az új óra reagálhat ugyan a múltra, de végül a jövőnek épül – remélhetőleg az újabb generációk legalább annyi érzelmi plusszal ruházzák majd fel az új órát és találkozópontot, mint az elődjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top