Kézműves sörfőzésbe kezdenek a zirci ciszterciek

_65147227_56606725

Nyár közepétől kézműves sört készítenek a zirci apátságban, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát, írta szerdán a Zirci Ciszterci Apátság főapátja.

Dékány Á. Sixtus elmondta, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze.

Háromféle sört állítanak majd elő, kóstolásra, vásárlásra helyben is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék.

A Zirci apátsági sör nevet viselő első palackozott italokat július első napjaiban vehetik kézbe az érdeklődők

– mondta a főapát, hozzáfűzve, hogy a főzde a nagyközönség számára is látogatható lesz.

A ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetővé tette számukra a húsvétot megelőző hetek koplalását. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján újraindulhatott a sörfőzés.

A vallás és a sörfőzés találkozása a karikaturistákat is megihlette már, íme egy bájos példa erre:

zirci apátság